zaterdag 28 augustus 2010

GB eist vrijlating Gilad Shalit


Het Engelse ministerie van BuZa eiste zaterdag de vrijlating van de ontvoerde Israelische soldaat Gilad Shalit. Het was Gilads 24e verjaardag, de vijfde die hij doorbrengt in handen van Hamas. In strijd met alle internationale wetten wordt hij sinds zijn ontvoering op 25 juni 2006 in volkomen afzondering gevangen gehouden ergens in de Gazastgrook. Hij mag geen post ontvangen en al helemaal geen bezoek, zelfs niet van het Internationale Rode Kruis. Onderhandelingen over zijn vrijlating stranden steeds weer op exhorbitante eisen van Hamas, dat in ruil voor hem vrijlating eist van een groot aantal terroristen zonder controle van Israel op wie wordt vrijgelaten en wat hun bestemming zal zijn. In oktober vorig jaar werd een video gepubliceerd waarop te zien was dat Gilad in elk geval eind september van dat jaar nog leefde: hij werd gefilmd met een krant van die datum.


De EU, zoals Frankrijk deze week nog opmerkte de grootste geldschieter van de Palestijnen, heeft al die tijd geen noemenswaardige druk uitgeoefend om de vrijlating van Shalit te bewerkstelligen.

Zover bekend was de verklaring van Engeland de eerste maal dat dit land zijn vrijlating eiste. Mogelijk was dit bedoeld als goedmakertje voor de buitenissige uitspraken die de Britse premier David Cameron eerder deze maand deed tijdens een bezoek aan Turkije. Hij noemde Gaza toen een groot gevangenkamp.

"De gedachten van veel Britten zijn bij Gilad Shalit en zijn familie", verklaarde het Britse ministerie van Buitenlandse zaken. "Zijn gevangenschap valt niet te rechtvaardigen en is onaanvaardbaar. De Britse regering eist zijn onmiddelijke en onvoorwaardelijke vrijlating."
Jammer dat er geen sancties verbonden werden aan die eis.