donderdag 19 augustus 2010

Fout en foutjes bij NOS-journaal over Israel

Ik heb een hekel aan klagen over de berichtgeving omtrent Israel van 'de media', incl. het NOSjournaal. Ik ben best bereid te geloven dat er geen sprake is van boze opzet; waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt.
Maar de fout en de foutjes in het NOSjournaal van dinsdagavond gaan toch wel wat ver. Had de redactie het te druk met naar Ajax kijken?
Afgelopen dinsdag was er helaas geen gebrek aan echt nieuws. Het NOS-journaal kon kiezen uit een ruime selectie kommer en kwel, aanslagen, doden en natuurrampen. Het was dan ook echt niet te geloven dat het avondjournaal opende met het toen al dagen oude nieuws over een Israelische soldate die een schandaal had veroorzaakt met foute foto's op haar facebookpagina. Paar dagen te laat gezien misschien? Dat is nog de vriendelijkste uitleg die ik kan verzinnen.
Als het journaal die avond dan absoluut had willen openen met Israel, ondanks het feit dat er elders in de wereld veel belangrijker zaken gebeurden, was er bovendien het kersverse nep-gijzelingsdrama in de Turkse ambassade te Tel Aviv.
Dat item kwam als nummertje 4 ongeveer. Daarbij werd gelijk duidelijk waarom daar niet mee was geopend: het NOSjournaal liep achter. Het praatte de fouten na van 'persbureau' Novum en beweerde dat een man in de Turkse ambassade te Tel Aviv twee gijzelaars had genomen.
Inderdaad was die avond lange tijd onduidelijkheid geweest over het schietpartijtje in die ambassade.
Maar lang voor het betreffende journaal was toch echt bekend  dat het ging om een gek uit Ramallah met een speelgoedwapen, die in een been was geschoten en nog geen minuut iemand had gegijzeld.
Hallo, journaal! Kunnen jullie ook als Ajax voetbalt blijven opletten en een beetje redelijke prioriteiten stellen? Zelfs als het over Israel gaat?