zondag 15 augustus 2010

AP: Hezbollah veplaatst strijders naar grens met Israel


Hezbollah zou bezig zijn zich voor te bereiden op een oorlog, meldde het AP zaterdagavond. Dit zou de IDF hebben verklaard. In IDF-updates en Israelische kranten was hierover echter niets te vinden. Volgens het AP-verhaal is Hezbollah bezig strijders en wapens te stationeren in dorpen in Zuid-Libanon. Er zouden zich 5000 vechters bevinden in de bufferzone tussen de grens en de rivier Litani, die volgens het bestand van 2006 vrij moet zijn van militaire activiteiten. Er zou daar, middenin Unifilgebied, een netwerk worden gebouwd van wapen­opslagplaatsen, bunkers en commandoposten. Hezbollah zou ongeveer 40.000 raketten hebben.
Voorlopig lijkt het erop dat niemand echt een oorlog wil. Het AP-verhaal is voornamelijk gebaseerd op de 'ongewone openheid van Israel over informatie omtrent de Hezbollahbezigheden'. Een voorbeeld is mogelijk het filmpje hierboven, dat een spookdorp toont dat niet bewoond lijkt, maar tekenen vertoont vanHezbollah-activiteiten. Dit amateurfilmpje is te vinden op youtube, maar niet op een IDF-kanaal.

De AP-verslaggever had een interview met Northern Command-officier op Mount Adir, een heuvel met uitzicht op de grens. Vandaar is het dorp Aita Al-Shaab te zien; Hezbollah zou daar een uitkijkpost hebben ingericht in een tehuis voor geestelijk gehandicapte kindern.
Lees het rapport hier.