woensdag 7 juli 2010

Voetbalpolitiek in Israel


"Sinds de terugtrekking uit Gaza zijn er niet zoveel Israeli's in het oranje naar sjoel gegaan als afgelopen vrijdag", schreef de Jerusalem Post op de dag dat Nederland de halve finale won. Een duidelijk teken dat de Post weinig politiek gematigde fashionistas onder zijn lezers telt: die hebben nog allemaal een trauma van het jaar dat zij hun net aangeschafte modieuze oranje kleding onderin de kast moesten verstoppen omdat oranje ineens de kleur was geworden van settlers die tegen de ontruiming waren.
Maar ook ditmaal was het oranje een politiek kleurtje, volgens de Post tenminste. Toen de WK startte, sloeg bij het lijfblad van veel nationalistische Israeli's de aloude vraag toe: is het goed voor de Joden? De Post schreef - satirisch, zegt de redactie - dat Israeli's met goed fatsoen alleen fan konden zijn van de VS, Denemarken en Nederland omdat die als het meest Israelgezind worden gezien. Nederland kreeg extra fans door te winnen van Brazilie, dat zich net daarvoor onsterfelijk impopulair had gemaakt door samen met Turkije tegen VN-sancties tegen Iran te stemmen. Tenminste, dat zegt de Jerusalem Post.

Maar niet alle Israeli's luisteren naar de Jerusalem Post, bleek maandag. Bij een opiniepeiling van Dahaf voor het gematigder Yediot Aharonot bleek dat 31,1 procent van de Israeli's Nederlandfan was in deze voetbalslag, terwijl 30,5 procent voor Duitsland is. Partij kiezen deed bijna iedereen. 23 procent steunt Spanje, 8,1 procent is nu teleurgesteld omdat zij wilden dat Uruguay won, en een magere 7,3% maakte het helemaal niets uit.
Omdat de Post blijkbaar maar moeilijk kon geloven dat iemand fan wordt om andere dan politieke redenen, zocht en vond de redactie een verklaring die toch een politiek tintje gaf aan de grote Duitse aanhang. Een voetbal- en politiek expert maakte er dit van: Duitsland is nu favoriet, en Israeli's houden van een winnaar, sprak dit orakel. Nu even opletten wat voor kleuren er de vrijdag voor de finale worden gedragen.