donderdag 29 juli 2010

Hoezo Joodse lobby? Vredelievend congreslid lobbyde voor terroristisch 'goed doel'

Er wordt hier veel geleuterd over 'Joodse complotten' en 'de Joodse lobby', maar geen woord over deze echt foute lobby die miljoenen aan ontwikkelingsgeld achterover drukte. Het ultra-conservatieve ex-congreslid Mark D. Siljander bekende woensdag dat hij ontwikkelingsgeld had geincasseerd en in het geheim had gelobbied voor de Islamic American Relief Agency, die volgens de Amerikaanse regering banden had met allerlei terroristische organisaties. Siljander zat van 1981-87 in het congres dankzij de (nu opgeheven) rechtse christelijke lobbygroep Moral Majority. Hij wilde 'de kloof overbruggen tussen moslims en christenen' en benaderde congresleden om Islamic Relief van een lijst te laten schrappen met organisaties die werden verdacht van het financieren van terrorisme. Het kan hem op 15 jaar gevangenis en een boete van $500.000 komen te staan.


De zaak ging in 2008 rollen tijdens een proces tegen het 'goede doel', dat miljoenen naar Pakistan zou hebben gesluisd via een voormalige Afghaanse minister van Buitenlandse Zaken die banden onderhield met Irak, de Taliban en Osama bin Laden. Volgens de Washington Post heeft de VS hem hierom gedood met een drone (hoor ik iemand over 'targeted killings'?). Tijdens het proces bleek dat Siljander $75.000 aan ontwikkelingsgelden voor Mali had gekregen om zijn boek te financieren, A Deadly Misunderstanding: A Congressman's Quest to Bridge the Muslim-Christian Divide.

En deze man had als congreslid zitting in de Midden-Oosten commissie, vertegenwoordigde de VS bij de VN en kreeg ook nog een Vredesprijs. Hoezo Joodse lobby?