zaterdag 17 juli 2010

De emancipatie een stap voorbij

Eén van de succesnummers binnen de hedendaagse IDF is de Nahshol (grote golf). De eerste eenheid ter wereld die op geavanceerde wijze inlichtingen verzamelt en daar vervolgens als gevechtseenheid naar handelt. De slogan van deze eenheid zegt het helemaal. Zien zonder gezien te worden.

Wanneer ik het mij goed herinner is deze eenheid er verantwoordelijk voor een drugssmokkelaar die vanaf Egyptisch grondgebied Israël binnendrong neer te schieten. So what? hoor ik u denken. De afstand dat deze ongelukkige tegen een kogel aanliep was 1 kilometer. De vrouwelijke sluipschutter schakelde op een afstand van 1000 meter haar doelwit uit. Dat is een uitmuntende prestatie.

De eenheid opereert in het Zuiden van Israël langs de Israëlisch-Egyptische grens, maar kan in ieder gebied worden ingezet. Deze dames zullen een kameleon doen
verbleken. Zij zijn van alle markten in alle omstandigheden meer dan thuis en voelen zich overal als een vis in het water. Israël heeft weer iets om uitermate trots op te zijn. De geschiedenis van gelijkwaardigheid begon in de Kibboetsbeweging. Deze traditie zet zich heden ten dage voort binnen het dienstplichtige Israëlische leger. Vrouwen in Israël zijn gelijkwaardig en zelfs meer dan dat.