vrijdag 30 juli 2010

8 Redenen waarom links pro-Israel zou moeten zijn


'Als mijn mede-linksmensen of zelfs Liberalen denken dat de Boycott, Divestment, Sanctions-beweging een eind zal maken aan het Israelisch-Palestijnse conflict, zitten zij er helaas naast', waarschuwt Alan Krinsky als voorafje voor zijn 8 redenen waarom links pro-Israel zou moeten zijn. Vertalen doen we meestal niet aan en linken naar de Huffpo nog minder, maar dit is de moeite waard.
'Er is een verschil tussen kritiek en demoniseren, en de campagne tegen Israel demoniseert. Kritiek, en daarvan is er veel in de gezonde democratie die Israel heet, kan positieve verandering brengen. Maar pogingen om Israel, en geen enkel ander land, te demoniseren, wil Israel deligitimiseren en ondermijnd het bestaan ervan, alsof alle problemen in de wereld de schuld zijn van de Israeli's - de schuld van de Joden - en alles beter zou worden als zij niet zouden bestaan. Dat is niet alleen een schromelijke vergissing, maar daarmee pleegt links verraad aan zijn eigen principes.'
Krinsky's geeft 8 van die principes, evenveel redenen waarom links pro-Israel zou moeten zijn, of tenminste pro-vrede in plaats van anti-Israel: mensenrechten, internationale solidariteit, vrede, anti-autoritaire systemen, menselijke waardigheid en gelijkheid, anti-discriminatie, zelfverdediging en vooruitgang. Klik hier voor zijn toelichting.