zaterdag 5 juni 2010

We hadden geen andere keuze, ooggetuigeverslag van een IDF soldaat

Vertaald uit de Jerusalem Post.
Door Yaacov Katz

Mavi Marmara interceptie-eenheid: "Ze hadden moord in hun ogen."

Toen opperwachtmeester S. Afdaalde van een Black Hawk helikopter op het dek van de Mavi Mamara had hij geen idee dat hij midden in een slagveld zou belanden met tegenover zich een groep van moordlustige huurlingen.

S. Vertelt dat hij bij landing op het dek onmiddellijk door de huurlingen werd aangevallen net als de 14 medesoldaten voor hem. Van de 14 collega’s lagen er al 3 gewond op het dek. Een met shotwond in de maag, een ander met een schotwond in de knie en een derde soldaat was bewusteloos, hij lag daar met een verbrijzelde schedel door een nietsontziende klap met een ijzeren pijp.

Een van de gewonden is S. zijn commandant. Door zijn rang en ervaring is hij de vice-commandant van zijn eenheid en hij neemt onmiddellijk het commando over.Hij brengt de drie gewonde soldaten in veiligheid tegen een wand van een hoger gelegen dek en creëert een perimeter de gewonden te beschermen en de wonden te behandelen.

Vervolgens creëert hij en zijn team een tweede perimeter om met getrokken pistool de moordzuchtige aanvallers van zich af te houden en de gewonde kameraden meer bescherming te bieden.


De terroristen schieten met de vuurwapens afhandig gemaakt van de gewonde soldaten op het IDF team. Andere terroristen blijven aanvallen met ijzeren staven, knuppels, kettingen en katapulten. S. is er van overtuigd dat de situatie letterlijk levensgevaarlijk is en het vuur wordt op de aanvallende terroristen geopend. S. schiet er zelf zes terroristen dood. Zij collega’s drie andere terroristen.

Afgelopen donderdag had de Jerusalem Post een exclusief interview met S. op een basis in Noord Israël waar hij de dramatische gebeurtenissen beschrijft. S. wordt voorgedragen voor een medaille.

Toen ik aan boord kwam werd ik onmiddellijk aangevallen door mensen met knuppel, ijzeren pijpen en bijlen vertelt S. de JP. Het waren zonder twijfel terroristen. Ik kon de moorddadige woede in hun ogen zien en ze waren erop uit ons te vermoorden.

Lopende het onderzoek zijn er al enige opmerkelijke conclusies te trekken. De IDF werd aangevallen door een groep goed getrainde huurlingen zonder enige vorm van identificatie maar met duizenden dollars op zak. De goed getrainde groep huurlingen deelden zichzelf op in pelotons van 20 man. De pelotons met huurlingen verspreiden zich over de bovendekken. Uitgerust met gasmaskers, ceramische kogelvrije vesten en gewapend met knuppels, katapulten, metalen pijpen, messen, bijlen en verdovingsgranaten.

De IDF begrijpt dat de huurlingen bovengenoemde wapen prefereerden boven vuurwapens. Daar met het openen van vuur op de IDF soldaten het dan overduidelijk voor de wereld zou zijn dat de vredesactivisten eigenlijk geharde terroristen waren.Desondanks vermoedt de IDF dat er vuurwapens aan boord waren door de lege hulzen aan boord gevonden en de verklaring van de kapitein dat de terroristen hun wapen overboord gooiden toen de IDF de situatie meester was.

T (meerdere van S) vermoedt dat de terroristen goed getrainde ex-militairen zijn. Voordat de IDF aan boord kwam werden er waarschuwingsschoten gelost en verdovingsgranaten gegooid met als doel de terroristen te verspreiden, maar ze knipperden niet met hun ogen. Daar waar burgers dekking zouden zoeken.

Daarbij waren de terroristen uitgerust met communicatieapparatuur waarbij tussen de groepen inlichtingen werden doorgegeven. Het vermoeden bestaat dat de bootterroristen hun training hebben onderdaan in landen als Pakistan of Afghanistan en banden hebben met de internationale Jihad.

S. onderspeelt zijn rol in de operatie. “Ik deed waar ik voor ben opgeleid en nu is het tijd vooruit te kijken.

In tegenstelling tot eerdere rapporten maakten de commando’s binnen een minuut gebruik van hun pistolen dankzij het extreme geweld waar zij mee aan boord geconfronteerd werden. Eén van de redenen dat S. onmiddellijk zijn pistool trok was dat een terrorist met een buitgemaakt pistool een collega van S. dat pistool tegen het hoofd zette.