zaterdag 19 juni 2010

Palestijnse bijendiefstal nekt fruitteelt


Zelfs toen het overal crisis was, groeide de economie op de door de PA beheerste Westbank. Israel doet er alles aan om dat te stimuleren. Wie iets te verliezen heeft, is eerder geneigd vrede te sluiten en zijn energie en geld in zinniger zaken dan wapens te steken, is de achterliggende gedachte. Maar de PA ondergraaft die groei met kortzichtig beleid. Dat Abbas rustig duizenden van zijn burgers van hun inkomen berooft met zijn verbod op werken in de nederzettingen om politieke punten te scoren tegen Hamas door een boycot kon u al eerder lezen op Israned. Minder zichtbaar maar zeker zo funest voor de PA en Israel zijn de Palestijnse vernielingen aan het milieu in de door hitte en droogte geteisterde regio. In de Gazastrook gebeurde dit op grote schaal na de ontruiming door Israel, toen een groot deel van de door kolonisten achtergelaten kassen moedwillig werd vernield. Op de Westbank gaat het sluipend. Omdat landbouwcondities zich niet aan grenzen houden, treft dit Israel en de Westoever. Neem bijvoorbeeld de ongebreidelde bijendiefstallen.

Al in bijbelse tijden hielden mensen in het Midden-Oosten bijen, die kostbare honing en bijenwas produceerden. Archeologen hebben in Noord-Israel 3000 jaar oude bijenkorven gevonden. Op een binnenplaats in de oude stad Rehov stonden minstens 30 bijenkorven, misschien wel 100.

Je zou denken dat de waarde van bijen na ruim 3000 jaar wel bij iedereen in de regio bekend was. Maar Israelische imkers klagen over dieven die 's nachts onbewaakte boomgaarden binnenvallen om er bijenkorven te roven. Jaarlijks worden er honderden naar de West-Bank gesleept en verkocht om de honing en de was.

Volgens de Israelische Honingraad wordt er nauwelijks tegen opgetreden. Als er dieven worden gearresteerd, komen die meestal diezelfde dag nog vrij.
"Plaatselijke rechtbanken beseffen niet hoe groot de gevolgen zijn van bijendiefstal. Als de bomen niet worden bestoven gaat de fruitoogst achteruit. Avocado's bijvoorbeeld kunnen niet zonder bestuiving: geen bijen, geen avocado's ," zegt Shimon Erlinger van de Honingraad.

bron: Greenprophet