zaterdag 19 juni 2010

PA vervuilt rivier Alexander


Over de gevolgen van Palestijnse bijendiefstallen voor de fruitteelt en het werkloos maken van duizenden op de Westbank hadden we het al eerder. Maar de PA doet meer om economische zelfmoord te plegen: zij vervuilt het water van de Alexander, een van de weinige rivieren die er nog zijn. Het geld dat zij van Israel krijgt om de door Israel gebouwde rioolzuiveringsinstallatie te onderhouden pakt de PA wel aan, maar het wordt niet voor dat doel gebruikt. Gevolg: na de op sterven na dode Jordaan worden nu ook de Alexander en andere riviertjes vervuild met onbewerkt Palestijns rioolafval.

Nahal Alexander, een paar kilometer ten zuiden van de rivier Hadera, blijft heel populair voor picnics ondanks de zware vervuiling. Een grote olijfoliefabriek op de Westbank is een van de vervuilers, maar Arabische steden en dorpen die er hun rioolwater in lozen zijn de voornaamste bron.

Tulkarm bijvoorbeeld. Israel heeft bij deze stad een rioolzuiveringsinstallatie gebouwd. Na de overdracht aan de PA bleef de Israelische regering betalen voor het onderhoud daarvan, maar de PA gebruikt dat geld ergens anders voor.

"Ik heb geen idee over hoeveel geld het gaat, maar het is wel duidelijk dat het niet voor onderhoud wordt gebruikt. Het rioolwater gaat in de Alexander en andere riviertjes in de buurt", zegt Nissim Almog van de Alexander River Authority, die de Israelische kant van de zaak samen met het ministerie van Milieu schoon probeert te houden. Volgens hem is het hele stuk rivier van de zee naar snelweg 4 verzilt en vol e-coli en andere bacterien door de vervuiling.

De reuzenschildpadden die erin woonden zijn geevacueerd naar een natuurreservaat bij Kibbutz Maabarot.

Meer hierover op Green Prophet