zondag 13 juni 2010

Homo's en Joden. Kanaries in de kolenmijn

Twee willekeurige berichten:
Met zijn voorstel hoopt Van Dalen de onvrede te kanaliseren die volgens hem leeft in de homogemeenschap na een aantal geweldsincidenten tegen homo's de afgelopen maand.
In de Amsterdamse Baarsjes is een schuilsynagoge: er komen iedere zaterdag joden bijeen, maar stiekum. De Marokkanen mogen het niet merken. Er zijn in onze hoofdstad zes wijken waar joden met een keppel of orthodox geklede joden (en trouwens ook als zodanig herkenbare homo’s) zich niet meer kunnen vertonen zonder een groot risico te lopen om uitgescholden, bespuugd, bedreigd of zelfs mishandeld te worden. Allemaal wijken waar zich concentratiebuurten van Marokkaanse Nederlanders bevinden.
Joden en homo's al eeuwenlang vervolgd. Twee groepen die weten wat het is een minderheid te zijn. Voor beide groepen gold erkenning in de laatste decennia. Daar is met het huidige geweld naar beide groepen toe een kentering ingekomen. Er wordt heel wat ge-excuustruust door verschillende instanties en politici, of het is plotseling de schuld van Israël dat Joden niet meer op straat kunnen lopen. "Incidenten" is zo een mooi woord dat de afschuwelijke mensonterende daad met de mantel der liefde ontdekt, of er wordt gezwaaid met statistieken die "aantonen" dat het geweld minder is, of volgens het gelijkheidsprincipe is het "vrijheid van meningsuiting" Alles wordt uit de kast getrokken deze misdaden te downplayen. Natuurlijk komen er mooie woorden van politici die zeggen dat het ongehoord en onverkwikkelijk is. Dat tolerantie hoog in het vaandel behoort te staan en dat "iedereen mee doet".
Echter als slachtoffer van deze misdaden heb je er weinig aan en het zal bij mooie woorden blijven, daar mooie woorden het altijd goed hebben gedaan in het verleden. Dan zal het deze keer ook zo zijn.