woensdag 9 juni 2010

Hamas weigert EU vloot-controle


Het is nog steeds heel druk op zee rond Gaza. De plannen om 'hulpvloten' uit te rusten vliegen je om de oren. Een paar interessante: Erdogan zou zelf wel mee willen met een Turks oorlogsschip, de Revolutionaire Garde meldt zich ongetwijfeld aan as we speak om voor de verandering eens Israelische soldaten in plaats van demonstrerende Iraanse studenten dood te meppen.
De EU denkt blijkbaar dat dat maar grapjes zijn van die olijke regimes en wil ook graag een rolletje spelen. De Franse mininister van Buza bood zondag aan om al die schepen te monitoren om "strenge controles uit te voeren" om te zorgen dat ze alleen humanitaire goederen aan boord hebben. De EU heeft niet zulke beste resultaten tot nu toe met het monitoren in de regio (toen Hamas Gaza overnam vluchtten de EU-monitors als een haas naar Israel en wie kan ze ongelijk geven). Maar de Hamas is blijkbaar toch bang dat ze iets zouden zien: volgens Israel Radio heeft Hamas het aanbod maandag afgeslagen. Hamas zal de schepen zelf wel controleren in de havens waar ze worden geladen (horen jullie dit, veiligheidsdiensten van die landen?).
Hoe zou een EU-controleraid op een Turks oorlogsschip of een boot vol Revolutionaire Gardisten eruit zien? Maar misschien kan de NAVO het doen. Die heeft nog wel wat schepen in de regio (*Turkije*): kunnen het Turkse oorlogsschip en de NAVO-marine samen uit dezelfde NAVO-haven uitvaren. Reuters mag vast mee om foto's te maken.