zaterdag 22 mei 2010

Sharia in de Joodse staat

Het woord Sharia heeft door de fundamentalistische Islamitische landen en door de daaraan gerelateerde agitprop door extreem conservatieve delen van de westerse samenleving een negatieve bijklank gekregen. De associatie die mensen over het algemeen hebben met het woord Sharia is stenigen en het afhakken van ledematen. In de extreme vorm is dat het geval. Je kan echter een eeuwenoude wetgeving niet alleen langs de lat van extremisten leggen.

Neem Israël bijvoorbeeld, de enige Joodse staat ter wereld. Het is over het algemeen niet bekend, en als het al bekend is liever verzwegen, dat de Sharia wetgeving in Israël onderdeel is van het rechtssysteem. Gelimiteerd, dat wel, maar dat geldt ook voor de joodse en christelijke religieuze wetgeving. Er is dus geen discriminatie. De religieuze wetten gelden zolang zij in overeenstemming zijn met de wetten van het land.

Worden er vrouwen gestenigd in Israël. Nee. Het angstdenken dat Sharia de "normale" wetgeving overneemt is een sprookje.

In Israël is Sharia een legitiem onderdeel van de wetgeving en worden de Shariarechtbanken door de Joodse staat betaald:
Not only is sharia law officially recognised by the justice system in Israel in everything regarding the personal status of Muslims, but the judges of the sharia courts are officially appointed by a joint ministerial-parliamentary committee and their salaries paid for by the state.

Shariawetgeving functioneert binnen een rechtssysteem zoals Israël bewijst. Pleit ik nu voor een tsunamie van Shariawetgeving in West-Europa? Nee. Waar ik wel voor pleit is de eigen gedachten te analyseren en niet te vervallen in het copy/paste denken  wat anderen voor u trachten te bepalen.