dinsdag 4 mei 2010

Opdat zij niet vergeten wordenOm acht uur houdt Nederland twee minuten stilte en herdenkt haar doden. Niet alleen op de Dam. Overal in Nederland zijn er herdenkingen. De Waalsdorpervlakte is daar een van. Op deze plek werden tijdens de Tweede Wereldoorlog, voor zover bekend, zeker 250 Nederlanders door de Duitsers geëxecuteerd.

De eerste Nederlander geëxecuteerd op de Waalsdorpervlakte door de Duitsers was Ernst Kahn:
Ernst Cahn, geboren 27 juli 1889 te Remagen. Was koopman van beroep en was, samen met de heer Alfred Kohn, eigenaar van ijssalon 'Koco' in de Van Woustraat 149 te Amsterdam. Achterin deze ijssalon kwamen Joodse knokploegen bijeen en van daaruit werd onder meer het verzet tegen anti-joodse rellen van februari 1941 georganiseerd...
....Uiteindelijk zijn zij verraden en is de salon op 19 februari 1941 overvallen door de Grüne Polizei en werden beide eigenaren gevangen genomen. Hierna volgden twee razia's in de buurt en dit alles leidde uiteindelijk tot de Februaristaking Cahn zat in het 'Oranjehotel van 20 februari 1941 tot 3 maart 1941. Op laatste genoemde dag werd hij gefusilleerd op de Waalsdorpervlakte. Hij was de eerste gefusilleerde verzetsstrijder in Nederland.
Donderdag 8 maart 1945 vonden de laatste executies plaats voor de zogenaamde aanslag op Rauter. Achtendertig mensen werden door de Duitsers vermoord.
Van de 38 geëxecuteerden werden er 11 afgeschoten op verdenking van diefstal tijdens oorlogsnood. Dat zegt alles over de nood waarin mensen verkeerden tijdens de hongerwinter en het zegt veel over de wreedheid van de Duitsers die executeerden op basis van verdenking en wegens vergelding:
Willem Johannes Spang, geboren 30 november 1908 te
's-Gravenhage.
Hij was grondwerker van beroep.
Werd op 4 maart 1945 gearresteerd op verdenking van diefstal tijdens oorlogsnood. Hij heeft echter nimmer een proces gehad. Na de zgn. aanslag op Rauter werd Spang, samen met nog 10 gevangenen, op voordracht door Kriminalkommisar Munt, op 8 maart 1945 gefusilleerd op de Waalsdorpervlakte. Daar werden die dag overigens nog 27 verzetsstrijders gefusilleerd.