vrijdag 21 mei 2010

Mission Impossible

Een kop in Ha'aretz

Can Israelis learn to have better manners?

Vervolgens komt het bericht met voorbeelden over de directheid van de Israëliër en hoe dat nu precies gekomen is. Een voorbeeld van het gedrag:
Polished social manners are not exactly the strong point for many Israelis. It just might happen that they will show up for a business lunch in a shabby T-shirt and, during the meal, let everyone else in the restaurant listen in on their loud conversation on their mobile phones. "Israelis like to be direct and natural,"
Klopt helemaal en daar is niets mis mee wanneer iedereen het doet.  Er kan echter een situatie ontstaan wanneer men naar het buitenland moet voor zaken en de andere partij in jasje/dasje snapt niet wat die meneer tegenover hem doet in t-shirt spijkerbroek en sandalen. Ook dat is waar.


Ik hoop echter niet dat de Israëlische samenleving van ons kent ons en protectia haar eigen identiteit verliest. Waar anders in deze wereld bemoeit iedereen zich met iedereen en wordt er zonder een blad voor de mond te nemen een mening te geven.
Een voorbeeld:
Er loopt een jonge moeder met kind op vrijdagmiddag in een winkelcentrum in Jeruzalem. Sluitingstijd nadert ivm Shabbat. De vrouw haast zich op een sukkeldrafje richting een winkel. Waarschijnlijk door deze haast, al is het niet met zekerheid te zeggen, breekt een bandje van de schoen van het meisje. De moeder stopt om de schade te inspecteren. Op dat moment loopt er een oude vrouw voorbij en niet gehinderd door welke situatie ook begint zij de moeder de les te lezen.
Hoe kan jij je kind zo over straat laten gaan. Weet je niet dat het slecht is voor haar voeten? Daarbij kan ze struikelen en zich lelijk bezeren. De moeder, met een wanhopige blik in haar ogen, probeert uit te leggen dat het net gebeurd is en dat ze bezig was de schade te inspecteren. De oude vrouw moet er niets van hebben. Ze sjort de moeder bijna omhoog om aan te wijzen waar een een schoenenzaak voor kinderschoeisel is, ondertussen uitleggend dat de andere schoenenzaak te duur is met waren van slechte kwaliteit. Met een berustende blik kijkt de moeder mij aan. Met een blik van herkenning kijk ik terug. 
Direct? Ja. Moet dat veranderen? Nee.