donderdag 20 mei 2010

Hamas maakt 20 gezinnen dakloos in Gaza

Het ene kwaad heft het andere niet op, maar ook in Gaza is er blijkbaar een verschil tussen wat de (Hamas)regering ziet als legale behuizing, en wat de bewoners daarvan vinden. Zondag begon de sloop van huizen in Rafah, in het zuiden van de Gazastrook. Volgens het Palestine Center for Human Rights (PCHR) zijn sindsdien twintig gezinnen dakloos geworden. Hoor ik hier mensenrechtenbeschermers klagen?

De huizen waren gebouwd zonder vergunning of stonden op gemeenschapsland, vertelde de regering desgevraagd aan de mensenrechtenbeschermers. Er was een proces aan voorafgegaan en een beroep, en nu waren de bewoners zogegezegd 'uitgeprocedeerd'.

De sloop oogstte veel kritiek, waarbij Hamas werd vergeleken met Israel, dat in Oost Jeruzalem ook huizen zonder vergunning sloopt. "Hamas is precies hetzelfde als de Israelische bezetting", zei Fatachwoordvoerder Ahmed Assaf tegen Reuters. De 150 bewoners weigerden hun huizen te verlaten en werden met geweld ontruimd door politiemensen, zegt PCHR.

De bewoners slaan nu tenten op op de puinhopen, maar zullen ook daarvan worden verwijderd: de regering heeft het land toegekend aan het Islamic Call and Humanities College, dat er wil gaan bouwen.
Het PCHR vindt dat er geen huizen mogen worden gesloopt zolang bouwmaterialen maar mondjesmaat de Gazastrook worden binnengelaten.
(Bron: Palestijns persbureau Ma'an)