dinsdag 18 mei 2010

Een lange reis, maar nu thuis
Hij was een christen, bekeerd tot de islam en ontdekte zijn joodse wortels. Tegenwoordig leeft Bronson  in Israël en zegt over zijn reis: "Er is een God. Je moet hem wel zoeken."

Korey Bronson zit in een vers gestreken uniform op een houten bankje in de Bet-Vågan jeugd-hotel in Jeruzalem, wachtend op orders zich naar het presidentiële paleis te begeven. Hij is een van 120 soldaten die worden geëerd voor hun prestaties door president Shimon Peres.

Op het grasveld van het hostel liggen bergen van rugzakken. Jonge militairen in gala-uniform praten, flirten of dommelen. Zij moeten deelnemen aan de parade.
Tijdens het interview met Bronson zijn twee militaire woordvoerder toegevoegd.
Ze zijn er om zorg te dragen dat Bronson geen militaire geheimen bekendgemaakt.
We willen alleen zijn opmerkelijke persoonlijke familiegeschiedenis aanhoren. Een krant had gemeld dat hij al christen en moslim was, voordat hij zijn Joodse wortels ontdekte en emigreerde naar Israël om een officier in het Israëlische leger te worden.

Opgegroeid in een christelijk gezin, ...

"Ik kan mij duidelijk mijn vader herinneren. Hij was een superman," vertelt de in 1989 in Amerika geboren soldaat uit Philadelphia. "Met de zuurstoffles in de ene hand en een bezem in de andere, maakte hij ins huis schoon," herinnert Bronson zich. Toen hij zes jaar oud was, overleed zijn vader, een christen, aan kanker. "Door de kanker kon hij geen vader kinderen krijgen," zegt Bronson. Zijn "biologische vader" was een Indische arts, die hij niet kent. "Ik ben opgegroeid in een typisch christelijk gezin. Op zondag gingen we naar de kerk. Voor de maaltijd, werd er gebeden."

Vervolgens bekeerd tot de Islam...

Hij was elf, toen zijn moeder ,een gevangenis bewaker van beroep, een jeugdvriend ontmoette. Hij was moslim. Ze trouwden en de hele familie bekeerde zich tot de islam , inclusief zijn broer en zijn geadopteerde zus. De stiefvader drong erop aan dat de regels strikt werden nageleefd" Vanaf dat moment werd er geen varkensvlees meer gegeten. Vijf keer per dag werd er in de moskee gebeden en natuurlijk zijn werd er gevast tijdens de ramadan. "Zo leerde ik Arabisch," lacht de huidige tankbestuurder en reciteert vrolijk een islamitische gebed in het Arabisch,
Ook was Bronson geïnteresseerd in het hindoeïsme, zoals de tatoeage op zijn onderarm laten zien.
Van zijn oma had hij geleerd dat er slechts een God is. "Iedereen moet de juiste weg vinden" Leerde ze hem. Als jongen was hij geïnteresseerd in het hindoeïsme. Gedurende deze tijd liet hij de Koreaanse Yin-Yang symbool en de naam van zijn overleden vader Kipy op zijn onderarm tatoeëren

Op een dag kwam Oom Jehiel Heiman, een broer van zijn moeder hen bezoeken. Hij was vreemd gekleed. "Waarom draag je een zwarte hoed? Vroeg Bronson aan zijn oom. "Want vandaag is de sabbat en ik wil naar de synagoge gaan."

Op zoek naar God...

Bronson plotseling begreep dat zijn oma, opgegroeid in een weeshuis, Joods was, dus zijn moeder ook en hijzelf dus. Bronson:"Toen ik een moslim werd, begreep ik niet de werkelijke verschillen. Ik ging naar de moskee, de synagoge met mijn oom en uit gewoonte op zondag in de kerk." Die mix maakte Bronson nieuwsgierig. Hij bestudeerde de religies, maar kon zich niet met hen identificeren. "Er is een God. Men moet hem alleen zoeken. Mijn moeder had haar joodse identiteit verborgen, omdat ze dacht dat het niet relevant was," zegt Bronson.

Aangekomen in Israël...

Bronson verhuisde voor drie maanden naar zijn oom. Dit werd uiteindelijk drie jaar. Uiteindelijk besloot de ondertussen tot diep in het jodendom onderwezen Bronson, zijn heil in Israël te zoeken. In Maalot Tarschicha in het noorden van Israël, bezocht hij een 'yeshiva, een religieus joodse school. "Dit is nu mijn misjpogge", zegt Bronson. "Daar ga ik naartoe wanneer ik met verlof ben. Waarom draagt hij geen keppel op zijn hoofd, zoals gebruikelijk is met vrome Joden? 'Oh, dank je. Ik had tijdens de busreis naar Jeruzalem van mijn hoofd gehaald, zodat hij niet zou wegwaaien en vergeten weer op mijn hoofd te zetten". Abrupt trekt hij zijn keppel uit zijn zak en zet het op zijn kaalgeschoren hoofd. Ten minste eenmaal per week, belt hij zijn moeder en hij houdt ook een goede relatie met zijn stiefvader. "De doorsnee moslims in de VS houden zich verre weg van extremistische islamisten en politiek", zegt Bronson. "Ze kwamen uiteindelijk naar de VS om het leven te genieten."

Bronson dient in het Israëlische leger, maar hij is nog geen staatsburger "De autoriteiten willen nog één en ander controleren zegt Bronson. Hij wil officier worden en oud-premier Menachem Begin is zijn grote voorbeeld. "Begin heeft ooit gezegd dat een leger dient om een natie te verdedigen en een identiteit te geven buiten de politiek om." Bronson vertelt enthousiast over zijn militaire dienst als tankbestuurder: "De bemanning bestaat uit een een Pers, een Marokkaan, een is een vrome jood, de andere seculier, en een islamitische bedoeïen. "We vertrouwen elkaar met ons leven"

Geen verlangen naar de kerk en de moskee...

Tot slot vragen wij hem wat hij vandaag de dag denkt over zijn christelijke en islamitische verleden. "Aan de kerk en de moskee heb ik alleen maar een hoop goede herinneringen maar geen behoefte."


Vertaald uit N-tv.de