donderdag 22 april 2010

Soldatenmoeders opgeschrikt door lugubere vondst bij Libanees slagveld


In de Bekaa Vallei, waar in juni 1982 vijf Israelische soldaten verdwenen tijdens een hevige slag met Syrie en haar Palestijnse bondgenoten, is het lichaam gevonden van een Syrische soldaat. (Niet om cynisch te zijn, maar dat komt slecht uit met die nieuwe raketten die Syrie heeft geleverd aan Hezbollah.) De soldaat, in uniform en met een Syrische identiteitskaart op zak, werd maandagavond gevonden door een man die de fundering groef voor een huis bij het dorp Mdoukha en Sultan Yacoub in Oost-Libanon. Er is een zoektocht gestart naar eventuele andere dode soldaten; woensdag zou er een tweede gevonden zijn. Libanon gaat proberen door DNA-testen de identiteit van de gevonden soldaten vast te stellen. Intussen leven de moeders van alle vermiste soldaten tussen hoop en vrees; ook de Israelische.
Op 11 juli 1982 verdwenen 5 IDF-soldaten tijdens gevechten in deze buurt. Jaren later werden twee van hen levend teruggegeven in het kader van een uitwisseling van gevangenen met Syrie en het PFLP. Het lot de andere drie - Zecharia Baumel, Yehuda Katz, and Zvi Feldman - is nog steeds onbekend.

Een zus van Yehuda Katz heeft het Rode Kruis gevraagd de berichten over de vondst te checken. "We hebben vaker berichten gekregen die niet bleken te kloppen", zei zij volgens Yediot. "Wij blijven alles checken tot we de vermisten hebben gevonden."
De moeder van Zecharia Baumel is sceptisch. Haar man, die de speurtocht naar de vermiste soldaten trok, is vorig jaar overleden. "Er zijn al zo vaak berichten geweest en lichamen gevonden", zegt zij. "Een bericht in een Libanese krant zonder harde informatie zegt helemaal niets."
Maar de moeder van Zvi Feldman ziet nog levendig voor zich hoe haar zoon voor het laatst van huis ging.
"Elke keer als er zo'n bericht komt, komt alles weer boven", vertelde zij. "Ik vroeg hem om niet te gaan, ik zei dat zijn vader zijn hele familie had verloren in de Holocaust, maar hij zei: 'Moeder, het is maar een reservedienst.' Ik hoop dat hij nog leeft. Ik ben zijn moeder, ik zal mij altijd bezorgd blijven maken over mijn zoon."
Binnenkort weten mogelijk twee Syrische soldatenmoeders zeker dat hun zoon echt niet meer leeft. De moeders van al die andere vermiste soldaten blijven hopen en tobben.