donderdag 29 april 2010

Egypte vergast Palestijnen, Hamas in problemen

Egypte doet er veel aan de tunnelactiviteiten tussen haar domein en buurland Gaza te stoppen. De voornaamste reden dat Egypte deze inspanningen levert is, dat zij niet blij zijn met Hamas. Hamas wil zich niet verzoenen met Fatah, ondanks inspanningen van Egypte. Dat levert gezichtverlies op voor Mubarak, dus is de harde hand het lot voor Hamas.

Eén van de maatregelen die Egypte neemt , naast de ondergrondse muur, is het pompen van gas in het tunnelsysteem. Door die maatregel zijn er gisteren vier Palestijnen vergast. Hamas is daar natuurlijk niet blij mee. Niet om de slachtoffers, maar door de gederfde inkomsten. Nu probeert Hamas er een publicitair slaatje uit te slaan door zich als grote humanitaire organisatie te presenteren:

"This is a terrible crime committed by Egyptian security against simple Palestinian workers who were trying to earn their daily bread," Hamas spokesman Fawzi Barhoum to The Associated Press. "It was a killing in cold blood. Hamas and all the Palestinian people condemn it strongly."
"We demand that Egypt explain its position about what is happening and investigate the circumstances of this terrible crime and show the truth to the entire world and hold those responsible accountable," he said.
Natuurlijk is het vergassen van mensen een verschrikkelijke misdaad. Laat dat duidelijk zijn, maar er is meer aan de hand. Hamas heeft het moeilijk in Gaza. Door de sluiting van de tunnels drogen de inkomsten op en geld is de machtsbasis van Hamas in Gaza. Het gratis geld dat Iran stuurt wordt door Egypte geconfisqueerd:
Egyptian authorities are saying that they have made great strides in shutting down Hamas' illegal cash flow from places like Iran. Egypt has broken cash smugger networks and confiscated a lot of money that Hamas relies on to stay in power.
Door het uitblijven van het gratis geld uit Iran, heeft Hamas het PvdA/GroenLinks economische partijprogramma gekopieerd aangevuld met wat eigen "democratische" maatregelen;
1.New taxes on small shops, like falafel stands
2. Converting cars to taxis and levying large taxes on the owners
3. 60% tax on cigarettes
4. Confiscating private apartments owned by people outside Gaza and giving them to Hamas members
5. Restricting the activities on Gaza NGOs
6. Owners of apartments who had built (with permission) on government-owned lands now being taxed thousands of dollars
7. New taxes on groceries
8. Preventing many citizens from traveling outside Gaza
9. Restrictions on Gaza institutions and organizations
10. Violent and insulting treatment of Gaza citizens
Voor Hamas lijken de dagen geteld. Met de nadruk op lijken.