dinsdag 2 maart 2010

Universiteiten wereldwijd: Israël-Apartheid-Weken

Met dank aan- en toestemming van Loor
Gisteren (maandag 1 maart 2010) zijn de 6e Israël-Apartheid-Weken begonnen. Aan de door pro-Palestijnse organisaties geïnitieerde twee weken durende manifestatie doen dit jaar ongeveer 40 universiteiten uit verschillende landen mee.
Gepland zijn o.a. demonstraties, lezingen en filmvoorstellingen, waarmee de mensen vertrouwd moeten worden gemaakt met 'de ware aard van Israël als apartheidsstaat'.
Volgens de organisatoren moeten met de acties een afzondering van de Joodse staat evenals sancties en boycots tegen Israël bereikt worden. Op de manifestatie wordt bovendien het einde van de bezetting, de afbraak van de Israëlische veiligheidsinstallatie op de westelijke Jordaanoever en het recht van de Palestijnse vluchtelingen op terugkeer in de staat Israel geëist.
Aan de campagne nemen ook Israëli’s deel. Een van de sprekers is Schir Hever van het Alternatieve Informatiecentrum in Jeruzalem. Hij zal in Amsterdam meerdere voordrachten over het thema 'Israël’s economische politiek als een vorm van apartheid?' houden. De Israëlische activist Schai Carmeli-Pollak zal in Boston zijn film over de oprichting van de Israëlische veiligheidsinstallatie en de daartegen gerichte Palestijnse protesten laten zien.

Ook de Knesset-afgevaardigde Dschamal Zahalka van de Balad-partij neemt deel aan de anti-Israëlische manifestatie. De Israëlische Arabier houdt voordrachten in een kerk in New York en aan de universiteiten van Ottawa en Montreal.

Dit jaar doen o.a. de universiteiten in Amsterdam, Tilburg, Bogotá, Rome, Pisa, Glasgow, Caracas, Durban, Johannesburg, Ottawa, San Francisco en Melbourne mee aan de campagne.

Canadese provincie veroordeelt campagne

Meerdere joodse organisaties hebben op talrijke deelnemende universiteiten tegen-campagnes voorbereid. De regering van de Canadese provincie Ontario had vorige week in een resolutie de naam Israël-Apartheid-Weken scherp veroordeeld. Het besluit werd met algemene stemmen aangenomen. Wie Israël als apartheid zou omschrijven, zou ook de Canadese waarden aanvallen, zei de afgevaardigde Peter Shurman tegenover de joodse groepering Schalom Life in Toronto. Dat bericht het dagblad Jerusalem Post.

De eerste Israël-Apartheid-Weken vonden in 2005 in het Canadese Toronto plaats. Ze werden door de vereniging van Arabische studenten van de universiteit van Toronto georganiseerd. In 2006 namen bovendien Montreal en Oxford aan de anti-Israëlische manifestatie deel. In 2007 kwamen daar nog vijf andere steden bij, waaronder New York. Inmiddels doen er ongeveer 40 universiteiten aan de actie mee.

Bron: http://tinyurl.com/yljcpbk
Auteur: D. Nowak (Vertaling: E.J. Bron)