vrijdag 5 maart 2010

Israel-advertentie: zoveelste censuurpoging van de anti-Israellobby

Het was even ondergesneeuwd door verkiezingsperikelen, maar daarom niet minder de moeite van het overdenken waard: Eliezer Jair doet op zijn blog een oproep om steun te betuigen aan de ANWB, die in haar blad een advertentie plaatste voor een Israelreis. Op zich een sympathiek initiatief, maar werkt het niet mee aan het streven van de anti-Israellobby om elke uiting die maar even met Israel te maken heeft te politiseren? Die lobby, die zelf leugenachtige en misleidende advertenties plaatst, maakt er een gewoonte van om zodra het woord Israel wordt gebezigd als een bok op de haverkist te springen en bedrijven of organisaties het leven zuur te maken, waarschijnlijk in de hoop dat men zelfcensuur gaat toepassen om onaangenaamheden te mijden. Bedrijven en media hebben waarschijnlijk geen behoefte aan een brievenregen elke keer als ze een doodnormaal product aanbieden. Toch? Daarom: stuur liever niet tientallen aparte brieven, maar stuur de brief liever 1 keer, namens meerdere mensen.

Oordeel zelf: hier de oproep van Eliezer Jair waar het om gaat (klik hier voor de tekst van de brief), daaronder de advertentie.
- - o p r o e p -
In het meest recente nummer van het ANWB-ledenblad "de kampioen" verscheen een advertentie van Fox-vakanties waarin aandacht voor een reis naar Israel. Onmiddellijk verscheen er op internet een brief aan de ANWB waarin kritiek werd geuit op het plaatsen van de advertentie. Onterecht volgens ons.
Vandaar onderstaande brief aan de directeur van de ANWB, Dhr. van Woerkom waarin wij onze steun beteugen en uitleggen waarom de ANWB zich geen enkel verwijt hoeft te maken voor het plaatsen van de advertentie.
Print de brief uit, zet uw naam erboven en stuur hem naar de ANWB. En steun daarmee Israel.