zondag 7 maart 2010

Hamas meldt 'veiligheidsanarchie'


U weet, Gaza is een fijne staat met een heuse 'veiligheidsdienst' en persconferenties (plaatje). Nu is er dan wat gecommuniceerd. Hamas heeft de situatie in de Gazastrook niet meer in de hand, schrijft zelfs Ahmed Ja'abri, hoofd van die Hamas 'security' dienst ofwel de militaire vleugel met de schone naam Izaddin al-Kassam aan politburo-chef Khaled Meshaal. En dat niet alleen volgens 'verdachte' Israelische sites: die melden alleen wat er op Arabische sites verschijnt. De Arabische A-Sharq Al-Awsat citeert vanuit Londen de brief, waarin Ja'abri klaagt dat de situatie 'achteruit gaat' en dat er 'verschillende verontrustende explosies' hebben plaatsgevonden, dat er 'security anarchy' heerst en dat er 'al-Kassam mannen worden gedood'. Volgens de Arabische krant zitten tegenstanders van Hamaspremier Haniyeh binnen Hamas zelf achter de aanslagen, volgens anderen fundamentalistische Islamitische Jidhadgroepen. De Jerusalem Post meldde dit, en ook Ha'aretz. Dat het daar uit de hand liep, wisten wij al. Maar hebt u het ook ergens anders gelezen?
En dacht u soms dat de 'veiligheidsdienst' iets had geleerd? Nee hoor. Met ingebakken slachtoffergehuil geeft Ja'abri de schuld gewoon aan Meshaal.
We begonnen de controle over de interne situatie te verliezen nadat jij ons had gevraagd de macht over te dragen aan de regering en ons er niet mee te bemoeien, zodat die de zaken van Gaza kon regelen
verwijt hij Meshaal volgens de (o.k., Fatahgezinde) website Palpress, meldt Jediot. En dat terwijl de Palestijnse verkiezingen eraan komen en Jeruzalem het kookpunt nadert. Kan Hamasvriendin Gretta er niet even heen nu haar vreedzame vrienden haar echt nodig hebben?