donderdag 11 maart 2010

Europa 2010 – Joden vluchten weer


Zweden staat bekend als een rustig land waar het goed toeven is.  Een land van welvaart en democratie, mooie natuur, rust en aardige mensen. Het zou een van de laatste landen zijn waar je zou verwachten dat mensen zich niet meer veilig voelen wegens haat, intimidatie en discriminatie. Toch is Zweden het eerste land na de Tweede Wereldoorlog waar Joden weer vluchten vanwege haat en geweld.
Vorige week schreven zowel the Wall Street Journal als the Sunday Telegraph over een onthutsend verschijnsel dat in Europa de alarmklokken acuut zou moeten doen luiden.
De 700 mensen tellende Joodse gemeenschap van Malmo had vorig jaar niet minder dan 79 antisemitische incidenten te verduren.
Daaronder brandbomaanslagen, fysiek en verbaal geweld.
Circa 30 Joodse families vluchtten vorig jaar uit Malmo, sommige naar Stockholm andere naar Israel.  Vrijwel alle Joodse jongeren plannen vertrek, of zijn al weg uit Malmo
De grote moslim gemeenschap (20-25 % van de bevolking) was het grootste deel verantwoordelijk voor deze incidenten. Het milieu waarin deze golf van racisme en geweld kon ontstaan, komt voor rekening van de media en de overheid in Zweden. De katalysator voor dit antisemitisme was de Gaza oorlog vorig jaar januari.  Een maand na die oorlog moest het Daviscup duel tussen Israel en Zweden in een leeg stadion in Malmo worden gespeeld ten gevolge van het vele geweld en de bedreigingen voor- en tijdens de match.

De problemen in Zweden spelen echter al veel langer en hebben te maken met de opinie en houding ten opzichte van Israel. Voor de Zweedse regering en overheden is het een uitgemaakte zaak wie verantwoordelijk is voor het voortdurende conflict in het Midden Oosten. Onlangs tijdens het Zweedse EU voorzitterschap werd dat opnieuw duidelijk toen men de kwestie Jeruzalem via dictaten aan Israel wilde “oplossen”.

Lees het artikel van Yochanan verder op de Dagelijkse Standaard