dinsdag 23 februari 2010

Turkije kiest voor een verdergaande Islamitische koers

29 october vorig jaar schreef ik een artikel getiteld wie sluit Erdogan op. Had men maar geluisterd. De machtsstrijd tussen het seculiere Turkse leger en de islamist Erdogan lijkt beslecht in het voordeel van de laatste. Turkije is namelijk getroffen door een arrestatiegolf van legerofficieren die haar weerga in de Turkse geschiedenis niet kent.
Een arrestatiegolf in Turkije heeft maandag een ongenadige klap toegebracht aan de machtspositie van het leger, niet lang geleden het meest gerespecteerde instituut in het land. In een ongekend grote politieoperatie werden meer dan vijftig officieren aangehouden, onder wie drie generaals buiten dienst.
Naar goed dictatoriaal gebruik zijn de gearresteerde officieren beschuldigd van het voorbereiden van een staatsgreep. Altijd handig een rookgordijn te leggen. Dat rookgordijn wordt versterkt door een Erdogan die onschuld veinst door te beweren;
Premier Erdogan weigerde maandag commentaar te geven op de arrestaties, die volgens hem het autonome werk zijn van aanklagers.
Sure het vreemde is echter dat;

Vorige week werd al zichtbaar hoe de politieke strijd zich ook binnen de rechterlijke macht manifesteert. Een aanklager liet toen een collega-aanklager arresteren op beschuldiging van lidmaatschap van het ultranationalistische netwerk Ergenekon.
Seculiere Turken vrezen dat de regering de arrestaties gebruikt om opiniemakers die de regering niet welgezind zijn onschadelijk te maken stelt het NRC.

De seculiere Turken hebben een punt en de koers van Erdogan is meer dan duidelijk. Wanneer iemand binnen Israël dacht dat het wel los zou lopen met Turkije doet er goed aan de situatie door een andere bril te bekijken en niet de roze die sommige Israëlische politici nog steeds weigeren af te zetten.