vrijdag 12 februari 2010

PA overweegt onderzoek sexschandaal

PA-premier Abbas zou overwegen een onderzoek in te stellen naar corruptie- en sexschandalen, meldt Yediot Aharonot. Het gaat om een video van zijn chef de bureau met diens secretaresse en ander kantoorpersoneel.  Het Palestijns persbureau Ma'an drong aan op het aftreden van de chef de bureau.
Over een onderzoek naar een  grootschalig corruptieschandaal waarbij medewerkers en zelfs twee zoons van Abbas betrokken zijn, wordt niet gesproken. De corruptie zou in de honderden miljoenen lopen.


Beide schandalen werden woensdag gepubliceerd door Kanaal 10 en later de Jerusalem Post. Vrijdag zond Kanaal 10 een item uit over verwoede pogingen van Abbas om die uitzending te verhinderen. De klokkenluider Fahmi Shabaneh, de voormalige chef van de PA inlichtingendienst, dreigde om nog veel ernstiger materiaal te publiceren als Abbas de corrupte leiders niet binnen twee weken arresteert. Het schandaal kreeg in de Westerse media bijzonder weinig aandacht, meldt de Israel-Palestijnen blogspot. In Nederland besteedde onder meer De Dagelijkse Standaard er aandacht aan.

Corruptie is in het Midden Oosten niets nieuws. Onder Arafat was het aan de orde van de dag; corruptie bij Fatah, nu de partij van Abbas, zou de oorzaak zijn geweest dat Hamas de Palestijnse verkiezingen won. Volgens klokkenluider Shabaneh was hij belast met een onderzoek hiernaar. Volgens de PA-officier van justitie wordt Shabaneh echter verdacht van de verkoop van grond aan Joden, wat verboden is in de Westbank.

Corruptie speelt nog steeds een rol in de machtstrijd tussen Fatah (Westbank) en Hamas. Sinds Hamas de macht overnam in de Gazastrook heeft het zijn eigen corruptieschandalen; zo werd in 2006 een Hamasminister gearresteerd die ervandoor probeerde te gaan met 20 miljoen in zijn koffer.

En deze winter komen Gazanen wellicht extra in de kou te zitten door een dispuut tussen de PA en Gedco, een energieleverancier in de Gazastrook, waarbij de PA Gedco van corruptie beschuldigt.