zondag 21 februari 2010

Het is weer even wennen


Netanyahu is nu een jaar plus de minister president van Israël en dat is te merken. De vijanden van Israël zijn in paniek en dat is merkbaar. De Mossad is goed bezig met het uitschakelen van de terroristische tegenstander van de Joodse staat. Terroristen kijken nu weer extra over hun schouder wanneer zij doen wat ze denken te moeten doen, maar zelfs dan weet de Mossad hen te vinden. Dat is in ieder geval wat Dubai ons leert. Libanon en Syrië zijn in constante staat van paraatheid en klagen steen en been bij iedereen die het maar horen wil hoe de Israëlische agressie de regio in een oorlog zal storten.

Maar op welke agressie doelen Syrië en Libanon? Er is rust aan de grens. Een goede zaak voor iedereen. Ok, Israël's leger oefent met regelmaat maar dat doet het al sinds 1948, nu echter worden de oefeningen met argusogen door zowel Syrië als Libanon gadegeslagen. Beide landen weten dat sinds 2006 de IDF met sprongen vooruit is gegaan in haar trainingsmethoden en militaire hard- en software, daar waar beide landen nog steeds in de jaren '80 en '90 van de vorige eeuw leven. Cast Lead bewees dat Israël's nieuwe militaire doctrine werkt. Natuurlijk stonden en staan de usual suspects krokodillentranen te verspillen, maar dat is een realiteit die helaas niet tegen te houden is, maar buiten dat heeft Israël het buitengewoon goed gedaan tijdens Cast Lead.

Ook Iran is niet gerust op de nieuwe zelfverzekerdheid die Israël in de regio tentoonspreidt. De gekke moellahs zijn nog steeds uit op de vernietiging van Israël. Het probleem dat Iran bezig houdt is wanneer Israël zal toeslaan. Dat dit gaat gebeuren staat zonder twijfel vast. Met of zonder de hulp van de Amerikanen. Het bezoek van de stafchef van de Amerikaanse strijdkrachten admiraal Mullen aan Israël sprak boekdelen. De Amerikanen houden graag hun vinger aan de Israëlisch pols, echter Israël zal die Amerikaanse vinger loslaten op het moment dat het haar uitkomt.

De hervonden zelfverzekerdheid is weer even wennen voor meerdere partijen.