zaterdag 6 februari 2010

Hamas heeft spijt van zijn spijtDe Hamasregering krabbelde zaterdag terug van een eerdere verklaring dat 'Wij onze spijt betuigen als er een Israelische burger iets is overkomen".
Dat stond in een rapport van de Hamascommissie die voor de VN een onderzoek moest instellen naar de eigen oorlogsmisdaden tijdens de Gaza-oorlog. Het rapport beweerde dat Israelische burgerslachtoffers van Hamasraketten 'per ongeluk' waren gevallen bij de beschieting van militaire doelen.
Israel, waar de afgelopen decennia honderden burgers zijn gedood door zelfmoordaanslagen van Hamas, wees het excuus natuurlijk als niet gemeend van de hand en zo maakte Hamas een goede beurt bij de VN. Maar de VN is niet de enige die die rapportjes leest.

De grote rivaal van Hamas, PA-president Mahmoud Abbas, verklaarde dat hij 'met stomheid geslagen was' door het excuus.
Laat Hamas liever aan de Palestijnen spijt betuigen voor de doden en gewonden die het maakte toen het de macht in de Gazastrook overnam in 2007, zou hij gezegd hebben. En: "We hebben ze altijd al gewaarschuwd voor die waardeloze raketten", en "nu vernederen zij zich voor Israel en de internationale gemeenschap om erkenning te krijgen ten koste van het Palestijnse volk en de rechtvaardige zaak", rapporteerde het Palestijns persbureau Ma'an.

Tja. Dan maar weer een draai maken, moet de Hamasregering gedacht hebben: "Het rapport dat is ingediend over het Goldstonerapport bevat geen excuses en wat er gebeurde was een onjuiste interpretatie van sommige woorden", verklaarde zij zaterdag.
Zij richten zich tot twee verschillende publieken
legde Gaza-analist Naji Sharrab uit aan de Washington Post .
Logisch toch. Voor de een heb je een andere waarheid dan voor de ander.