zondag 7 februari 2010

De stilte rond Shalit

Blogger Eliezer Yair, een van de weinigen die trouw aandacht blijft vragen voor het lot van de ontvoerde Israelische soldaat Gilad Shalit, doet nu op zijn blog een oproep: dring overal aan op aandacht voor Shalit. Hij 'mag niet verdwijnen in een mist van lege woorden nu Hamas heeft aangegeven dat de onderhandelingen over vrijlating zijn mislukt', schrijft Eliezer.

Op 25 juni aanstaande is het precies 4 jaar geleden dat de Gilad Shalit door palestijnse terroristen (vermoedelijk van de terreurbeweging Hamas) werd ontvoerd. De palestijnse militanten doodden bij hun actie twee Israëlische militairen en sleurden de toen 19-jarige Gilad Shalit mee. Hoe schrijnend stil is het rond Gilad Shalit. Dat moet veranderen. Een 23-jarige onschuldige dienstplichtige militair mag niet het slachtoffer worden en blijven van het politieke conflict in het Midden-Oosten. Shalit mag niet ten slachtoffer vallen aan de politiek van een terreurbeweging die uit pure berekening niet geïnteresseerd lijkt in een spoedige vrijlating.
Hij is niet de enige die hierover begint; vrijdag waarschuwde Ha'aretz letterlijk in een redactioneel commentaar: 'Shalit verdwijnt'.

Er is goede reden daar nu over te beginnen: vorige week verklaarde Hamas dat de onderhandelingen over Shalits vrijlating zijn 'ingestort'. Hamas gaf natuurlijk Israel de schuld, in de persoon van premier Netanyahu. Netanyahu op zijn beurt verklaarde nogal haantjes-achtig: 'als Hamas een deal wil, dan komt die er, en als het die niet wil dan komt die er niet. De beslissing is in hun handen'. Het is het bekende 'zwartepieten', waarbij het er alleen om lijkt te gaan wie hier de schuld krijgt.

Maar het gaat hier niet om schuld. Ha'aretz verwijt Netanyahu terecht dat die zich laat leiden door wat hij aanziet voor 'de eer'.

Zolang het erop leek dat de onderhandelingen over Shalit ergens toe zouden leiden, was het niet slim al te veel druk uit te oefenen, want dat zou de prijs voor zijn vrijlating kunnen opdrijven. Maar nu er opnieuw een stilte lijkt neer te dalen rond deze jongen, die al bijna vier jaar wordt vastgehouden door mensen die hem haten, is het misschien inderdaad tijd flink veel aandacht te vragen voor zijn lot.