woensdag 13 januari 2010

Spannigen met Turkije

Het leek een kinderachtig gedoe over de trots van Turkije. Maar de aanleiding was dat bepaald niet en die lijkt langzamerhand vergeten. Israel was woedend over een schandelijke aflevering van de televisieserie 'Vallei van de wolven', die Israeli's ('de Mossad') afbeeldt als wrede moordenaars die baby's kidnappen en huilende mensen doodschieten, en die Israel een 'oorlogsmisdadiger' noemt. In de aflevering (hieronder, alleen voor mensen met een sterke maag) wordt ook een Israelische ambassadeur vermoord.

De serie wordt uitgezonden op Eurostar - ook in Nederland te ontvangen - en er is al eerder tegen geprotesteerd. Israel riep de Turkse ambassadeur bij zich om hiertegen te protesteren, maar deed dat op zo'n manier dat de rollen werden omgedraaid: onderminister Daniel Ayalon van Buitenlandse zaken deed het voor de televisiecamera, zette de ambassadeur op een lage stoel, en op de tafel stond prominent alleen een Israelisch vlaggetje, geen Turks. Gevolg: Turkije beledigd, Arabische wereld beledigd, de Turkse premier Erdogan houdt zijn zoveelste tirade tegen Israel, en defensieminister Barak, die de verhoudingen had moeten verbeteren, is niet welkom. Turkije eiste en kreeg uiteindelijk verontschuldigingen van Ayalon, die haar ambassadeur niet had mogen vernederen. Turkse verontschuldigingen over de gore televisieserie hebben wij nog niet gehoord.
In het verleden waren de Turks-Israelische verhoudingen goed en speelde Turkije onder meer een bemiddelende rol in het Midden-Oostenconflict. Maar Turkije schuift steeds verder weg van het Westen, richting Syrie, Libanon en Iran.