dinsdag 19 januari 2010

Palestijnen voor Haïti

In mijn blogpost over de IDF en Haïti schreef ik over het gebrek aan daadkracht en politiek gewin door de Arabische landen.
Nou, Mea culpa hoor. Ik kon het niet fouter hebben. De toezeggingen, ja de beroemde toezeggingen, komen van links en rechts uit allerlei Arabische landen. Het met de mond belijden van hulp zeg maar. Praktisch ook wanneer je in Port au Prince woont. Daarnaast wordt er in Gaza geheel onbaatzuchtig van alles en nog wat ingezameld voor de slachtoffers van Haïti. Prima zaak, niets mis mee zou je op het eerste gezicht zeggen. Wat ik niet begrijp is hoe het mogelijk is dat er sowieso iets wordt ingezameld. Dat Gaza dat was toch hermetisch van de buitenwereld afgesloten? De omstandigheden werden op 18 januari nog gelaakt door het ueberneutrale Amnesty. En het kan niet zomaar zo zijn dat Amnesty wordt tegengesproken;
Head of the Committee to Break the Siege Jamal Al-Khudary said "people may be astonished at our ability to collect donations from our people [in Gaza]; we tell them that this is a humanitarian campaign and our people love life and peace ?"
Dus Break the Siege is een organisatie die erop uit is naar buiten toe uit te breken. Ok duidelijk.
Gelukkig heeft Jamal echt alleen maar oog voor de slachtoffers in Haïti en is er verder geen politiek gewin mee gemoeid. Dat getuigt deze uitspraak;
"We are here today supporting the victims of Haiti. We feel for them the most because we were exposed to our own earthquake during Israel's war on Gaza."
Zakdoekje, iemand?