dinsdag 12 januari 2010

Nieuwe spin en schorpioenengif


Twee wetenschapsnieuwtjes over spinachtigen op 1 dag: in de Arava, tussen de Dode Zee en Eilat, hebben biologen van de Universiteit van Haifa een nieuwe spinnensoort ontdekt. Helaas woont het beest in de Sands of Samar, de laatste zandduinen daar. Het is dus maar de vraag hoe lang de biologen deze spin nog kunnen bestuderen.
Vroeger besloegen de duinen zo'n 7 vierkante kilometer, maar door herverkaveling voor de landbouw en door zandafgravingen is er minder dan 3 vierkante km over en er zijn plannen voor verdere zandafgravingen. De biologen voeren de nieuwe spin aan als argument om daar niet aan te beginnen; wie weet zijn er nog andere onbekende diersoorten te ontdekken. (Overigens waren er al zo'n 38000 spinnensoorten bekend.) Deze spin behoort tot de soort Cerbalus en is naar zijn vindplaats Cerbalus aravensis genoemd. Zijn poten kunnen 14 cm lang worden. Dat maakt hem de grootste van zijn soort in het Midden-Oosten. Hij is een nachtdier die op zijn actiefst is in de heetste maanden van het jaar en bouwt een ondergronds hol met een 'deur' van zandkorrels.

De universiteit van Tel Aviv houdt zich bezig met schorpioenen en hun mogelijk nut voor de landbouw. Schorpioenen scheiden een verlammende gifcocktail af. Sommige ingredienten zijn heel selectief. Ze tasten alleen insecten aan. Prof Michael Gurevitz van de universiteit van Tel Aviv gaat een stap verder: hij heeft een methode ontwikkeld om de schadelijke werking te beperken tot schadelijke insecten - bladeters zoals sprinkhanen en torren, die oogsten verwoesten - zonder effect op onschadelijke types als bijen en mensen. De prof is de methode nog aan het perfectioneren; het gif moet worden aangepast om in de bloedsomloop van schadelijke insecten door te dringen. Gurevitz houdt zich al 35 jaar bezig met schorpioenen. Op dit moment worden in de landbouw giffen gebruikt die het zenuwstelsel van insecten aantasten. Die zijn weinig specifiek en kunnen wel degelijk gevaar opleveren voor het millieu, dieren en mensen. Voor de liefhebbers hier een uitgebreid artikel over hoe de schorpioenen-insecticide werkt.