donderdag 21 januari 2010

Netanjahoe eist Israelische militaire aanwezigheid op Westoever

Voor u gelezen opIsrael & Palestijnen Nieuws Blog
Voor het eerst komt Netanjahoe met een duidelijke Israelische eis: een militaire presentie op de Westoever. In sommige vredesvoorstellen (onder andere de Geneefse Akkoorden meen ik) wordt uitgegaan van op zijn minst een tijdelijke presentie in de Jordaanvallei. Het verschil is wellicht dat dat vroeger was gericht op de 'dreiging uit het oosten' en tegenwoordig gaat het om de dreiging van Palestijnse raketten, gesmokkeld uit Syrië of Libanon. Om dat te voorkomen is een statische presentie in de Jordaanvallei echter niet voldoende, en zal Israel de grenzen moeten blijven controleren, en dan nog is het lastig de wapensmokkel geheel te voorkomen. Zolang de PA aan de macht is zijn er nog wel afspraken te maken, maar als Israel weg is zal Hamas wellicht een coup proberen te plegen.


Ondertussen komt Abbas met een apart voorstel: laat de Amerikanen voor de Palestijnen met Israel onderhandelen over de grenzen van de nieuwe staat. Zo kan er toch onderhandeld worden zonder dat Abbas zijn weigering te onderhandelen zolang Israel geen bouwstop in Oost Jeruzalem doorvoert, hoeft op te geven. De Amerikanen krijgen van de Palestijnen van tevoren instructies. Misschien kunnen de Palestijnen dat ook doen wat betreft de andere punten in de onderhandelingen, en misschien kunnen ze de Amerikanen dan ook de verantwoordelijkheid voor de grenzen en de uitvoering van een en ander en van de opbouw van hun staat geven....

Het wordt misschien eens tijd dat de Palestijnen volwassen worden en hun eigen zaakjes gaan regelen, en zelf met de Israeli's gaan praten, zonder te proberen al op voorhand alles via de Amerikanen binnen te halen.