maandag 11 januari 2010

Mitchell - Wat hij echt zei over Israel

Hier drong er niet veel van door, maar de Israelische media stonden de afgelopen dagen op hun kop: George Mitchell, Obama's speciale gezant voor het Midden Oosten, zou hebben gezegd dat de VS de hulp aan Israel zou stoppen als de vredesonderhandelingen weer vastliepen. Die zijn nog niet eens gestart, en de Palestijnen lijken geen aanstalten te maken. Heethoofdige politici begonnen al te roepen dat Israel best zonder VS-garanties kon en toch zou doen wat het beste is voor het land. Maar wat Mitchell in dat interview met Charlie Rose op 6 januari echt zei, was eerder het tegenovergestelde. Israned vertaalde de meest saillante stukken voor u.
Mitchell: "Ik hoop dat we op drie sporen vooruitgang kunnen boeken... Ten eerste, politieke onderhandelingen, om de partijen in betekenisvolle onderhandelingen te krigen die tot een vredesovereenkomst zullen leiden. Ten tweede, veiligheid, om te zorgen dat elke overeenkomst de veiligheid van het volk van Israel en het Palestijnse volk en de omliggende staten zeker stelt. En ten derde, de economische groei en wat wij institutionele inspanningen noemen, om de Palestijnen te helpen hun economie te verbeteren en... vanaf de basis regeringsinstituten op te bouwen."
"Je moet de verschillen in perspectief begrijpen. Israel heeft Jeruzalem in 1980 geannexeerd... Geen enkel ander land, ook de VS niet, erkent die annexatie. De Palestijnen en de Arabieren natuurlijk ook niet. Maar voor de Iraeli's ligt wat zij bouwen in Israel. Anderen zien het niet zo. De zienswijzen liggen dus ver uit elkaar... De Israeli's gaan niet stoppen met nederzettingen in, of bouwwerkzaamheden in, Oost Jeruzalem. Ze zien dat niet als een nederzetting omdat zij denken dat het een deel van Israel is."

Vraag: Dus u laat ze hun gang gaan, ook al erkent niemand die annexatie?

Mitchell: "Jij zegt: 'u laat ze hun gang gaan.' Maar zij zien het als hun land. Zij zeggen ook niet dat ze ons onze gang laten gaan als wij iets bouwen in Manhattan."
"De Israeli's hebben een staat, een zeer succesvolle staat. Zij willen veiligheid, en dat moeten ze ook hebben... De Palestijnen hebben geen staat. Zij willen er een. En ze moeten die ook hebben... De Palestijnen krijgen geen staat totdat het volk van Israel een redelijk gevoel van duurzame veiligheid heeft. De Israeli's op hun beurt krijgen dat redelijke gevoel van duurzame veiligheid niet tot er een Palestijnse staat is."
"Beide partijen beseffen dat het niet de grens van '67 gaat worden."

Vraag: Dus de nederzettingen zullen een verschil hebben gemaakt wat betreft de uiteindelijke grenzen.

Mitchel: "Ja, inderdaad. Daar is geen twijfel over en ik denk dat daarover een vrij algemene consensus bestaat. Dat is gewoon een realiteit waar we mee om moeten gaan. Je kan een verlanglijstje inleveren over hoe je de dingen graag wilt hebben of je kan ermee omgaan zoals ze zijn, en ik denk dat we dat laatste moeten doen."

Vraag: Wanneer hebben we Israel voor het laatst een stok voorgehouden?... Je zegt tegen Israel, kijk eens, als je dit niet doet -

Mitchell: "Volgens de Amerikaanse wet kan de VS Israel de steun voor lening garanties onthouden. Dat heeft president George H.W. Bush een keer gdaan... Dat is een middel waarover publiekelijk is gediscussieerd. Er zijn ook andere, en je moet
alle opties open houden. Maar ons standpunt is dat wij denken dat de manier om dit te benaderen is om te proberen de partijen te overtuigen wat in hun belang is."
Kijk en luister zelf, hier.