vrijdag 15 januari 2010

Israel stuurt reddingsteam naar Haiti


Israel heeft woensdag een reddingsteam (hierboven in voorbereiding) gestuurd naar het rampgebied in Haiti, dat is getroffen door de ergste aardbeving in 200 jaar. Er was op dat moment geen vliegverkeer mogelijk, maar men wilde zo snel mogelijk ter plaatse zijn. Dit berichtten de Israelische kranten, en in Nederland het CIDI.
De verwoestingen in Port-au-Prince zijn enorm. Duizenden  mensen zijn gedood, gewond of bedolven onder het puin. Ook 8 Israeli's werden vermist, onder wie de dochter van vredesactivist Abie Nathan. Intussen zijn zij terecht. Doordat de communicatie is verbroken zijn er nog geen berichten over de kleine Joodse gemeenschap in Haiti. Gevreesd wordt dat het aantal doden rond de 50.000 zal liggen.

Israel stuurde medici en een speciaal zoek-en-red-team: de eerste 26 uur zijn van levensbelang. De straten lagen na de ramp bezaaid met doden en veel mensen zijn dakloos. Er worden ook een veldhospitaal, voedsel en tenten gestuurd. Het veldhospitaal kan 500 patienten per dag helpen. Het heeft 40 dokters, 25 verpleegsters, en paramedics en is uitgerust met een apotheek, kinderafdeling, radiologie afdeling, intensive care unit, eerste hulp, twee operatiekamers, chirugie- interne- en kraamafdeling.

Donderdagmorgen was een voorbereidende delegatie op weg vanuit de Dominicaanse Republiek om met hulporganisaties in Haiti de Israelische hulpactie af te stemmen. De 220 helpers, waaronder een medisch team van 120 IDF mensen en speciale reddingswerkers, zou donderdagavond aankomen. De hulpploeg zou arriveren in 2 boeing 747's en twee weken blijven; de toestanden op het vliegveld waren echter chaotisch. Donderdagmorgen al kwamen 4 leden van ZAKA Internationale Redding aan. Deze vrijwilligers waren in Mexico City om te helpen bij het bergen van de lichamen van een Joodse zakenan en zijn gezin, die waren omgekomen in een helicopter crash.

In de VS zamelen verschillende Joodse organisaties hulpfondsen in: de American Jewish Worldservice , American Jewish Joint Distribution Committee, American Jewish Committee en B'nai B'rith International.