vrijdag 22 januari 2010

Het einde van een warme vriendschap

In mijn blogpost op 26 oktober 2009 sluit ik af met de zin: "Erdogan heeft gekozen voor een extremistisch islamitische koers."
Het heeft even geduurd voordat men dit in Israël wilde geloven, maar het politieke establishment is nu om en ziet in dat Turkije geen strategische partner van belang meer zal zijn.
The rift in Israeli-Turkish relations is the result of Ankara turning away from secularism and toward more radical Islam, Israel's military intelligence chief said on Tuesday. The comments to a parliamentary committee by Maj. General Amos Yadlin... "Turkey no longer needs a close relationship with Israel," a parliamentary official quoted Yadlin as telling the foreign affairs committee of the Knesset.
De bloei van de fundamentalistische Islam gaat gestaag verder. Zelfs in een land als Turkije, een staat waar het seculiere karakter in het verleden met hand en tand werd verdedigd, is nu gekozen voor een koerswijziging naar het oosten. Dit is niet alleen een zorg voor Israël, maar op termijn ook zeker voor de NAVO.