zondag 10 januari 2010

Gaza-export mogelijk doel raketaanvallen


Vorige week waren er ineens meer raketaanvallen uit Gaza, zo'n 20 raketten in totaal. Het blog Elder of Ziyon vermoedt dat de daders de export van aardbeien en bloemen willen saboteren via de grensovergang Kerem Shalom, die ook werd beschoten. Die cynische gedachte komt niet uit de koker van EofZ; voor Cast Lead werden grensovergangen regelmatig beschoten en dan door Israel gesloten om veiligheidsredenen. En inderdaad, datzelfde gebeurde donderdag na de beschieting van Kerem Shalom.
De export van aardbeien en bloemen uit Gaza (via Israel) lag lange tijd vrijwel stil en begon net weer op gang te komen met toestemming van Israel. Sommige Nederlandse media brachten hierover een alinea'tje, omdat Nederland Gazaanse bloementelers subsidieert en Verhagen zelfs vlak na Cast Lead zorgde dat er anjers konden worden uitgevoerd. Maar nu ligt die prille export dus weer stil, dankzij raketschieters die blijkbaar aanhangers zijn van de Verelendungstheorie. En het gaat om bederfelijke oogst.

Volgens het Palestijns persbureau Ma'an stonden er vrijdag 5970 kilo aardbeien en 120.000 snijbloemen bij de grens. Tot midden februari worden nog 750 ton aardbeien geoogst, waarvan 300 ton voor de export. (En dat terwijl aarbeienteelt relatief veel water gebruikt.) De snijbloemen lopen tot eind mei; 30 miljoen zijn voor de export.

Als al die aardbeien en bloemen straks wegrotten, weten wij wel wie de schuld krijgt, zegt de EofZ. Maar, zegt hij: "ik kan moeilijk anders dan concluderen dat deze export het doelwit was van de PRC" (de 'Popular Resistance Committees' die de raketten afschoten), "die informele banden heeft met Hamas en tot nu toe nooit door Hamas is aangepakt voor deze aanvallen."

Kerem Shalom is gesloten 'tot nader order' volgens een regeringscommunique.