woensdag 6 januari 2010

Engelse lawfare-problemen

Langzamerhand ontstaat er een genant probleem tussen Engeland en Israel. Nadat ex-minister van BuZa Livni drie weken geleden een bezoek aan dat land heeft afgezegd omdat er een arrestatiebevel tegen haar was uitgevaardigd, werd gisteren bekend dat intussen ook een delegatie van Israelische militairen het land om die reden links laten liggen. Zij waren uitgenodigd door Britse collega's om te praten over samenwerking... die moet dus even wachten.

Na het Livni-fiasco verzekerde de Britse regering Israel van haar vriendschappelijke intenties, maar het is niet de regering die arrestatiebevelen uitvaardigt. Dat doen onafhankelijke rechters waarover de regering niets te vertellen heeft.

De Britse procureur-generaal, een barones, heeft nu voorgesteld de wet aan te passen zodat zij het recht krijgt een veto uit te spreken over arrestatiebevelen voor buitenlanders volgens het internationaal recht.

Zij kondigde dit streven aan in Jeruzalem, waar zij de jaarlijkse Lionel Cohenlezing mocht houden voor de rechtenfaculteit van de Hebrew University. Titel van haar lezing: “Lawfare: Time for Rules of Engagement". Onderwerp: het misbruiken van rechtspraak voor politieke doeleinden. Lees er hier meer over.

Nu vooral het internationaal recht steeds vaker wordt misbruikt voor politieke oorlogvoering tegen met name Israel, zal Engeland niet het enige land blijven waar zich zulke problemen voordoen. Het Spaanse parlement heeft al een wetswijziging aangekondigd om dit te voorkomen; lees dat hier. Wordt ongetwijfeld vervolgd: wij openen maar vast een label 'warfare'.