zaterdag 9 januari 2010

Eerst gewaarschuwd: Gaza beschoten na rakettenregen

Vanuit Gaza werden donderdag tenminste tien mortiergranaten afgevuurd op Zuid Israel; ze landden in de noordwestelijke Negev, bij de kust en bij de Kerem Shalom grensovergang. Dit is de overgang waarlangs hulpgoederen Gaza binnenkomen en landbouwproducten worden geexporteerd; er stonden tientalen vrachtwagens te wachten. Na de beschieting werd de overgang gesloten. Ook op donderdag landde een Qassamraket vlakbij Ashkelon en werd een IDF-grenspatrouille beschoten met een anti-tankraket. Hierbij vielen geen gewonden.
Eerder die week had het Popular Front for the Liberation of Palestine (PFLP) Russische Grad-raketten op zuid-Israel afgeschoten en beschoot het Popular Resistance Committees (PRC) legervoertuigen met mortiergranaten. Premier Netanyahu waarschuwde daarna dat Israel elke volgende aanval zou beantwoorden.
Na de aanvallen van donderdag gooide de Israelische luchtmacht duizenden folders uit boven Gaza om de bevolking te waarschuwen dat zij uit de buurt van de grens moest blijven en smokkeltunnels moesten mijden. Op een van de folders stond een kaart die aangaf waar het onveilig was.
Donderdagnacht voerde de IDF een serie gerichte luchtaanvallen uit op Gaza City, Khan Younis en Rafah in de Gazastrook. Daarbij zouden 3 Palestijnen zijn gedood. Volgens een legerwoordvoerder waren er vier doelen: een tunnel van de Strook naar Israel, een wapenfabriek en twee smokkeltunnels naar Egypte.