dinsdag 5 januari 2010

Alleen in Canada?

Stel je voor: je slaat de krant open bij het redactioneel commentaar en daar staat
Vorige week gaf het Israelische Hoog Gerechtshof de regering opdracht een belangrijke forenzensnelweg te heropenen voor Palestijnse automobilisten. Over de 443 rijden dagelijks 40.000 auto's tussen Jeruzalem en Tel Aviv. Dit vonnis is representatief voor de enorme inspanningen van Israel om een evenwicht te vinden tussen de eigen behoefte aan veiligheid en de rechten van Palestijnen op de Westoever en in de Gazastrook. Deze weg werd in 2002 gesloten voor Palestijnen toen, tijdens de tweede intifada, in een paar weken 5 Israelische automobilisten werden vermoord door scherpschutters. De regering heeft bijna 3 miljard dollar uitgegeven aan een parallelle snelweg voor Palestijjnen, zonder checkpoints die het verkeer ophouden.
Bedenk dat deze zaak is aangespannen door een Israelische mensenrechtenorganisatie, is gefinancierd uit donaties van Israeli's, is behandeld in een Israelisch gerechtshof, en is gevonnisd door Israelische rechters. En nu gaan het Israelische kabinet en leger zich aan dit vonnis houden.
Als je nagaat dat Joden kunnen worden doodgeschoten als ze alleen maar over een Palestijnse straat lopen - en er zijn geen Palestijnse mensenrechtenorganisaties of rechtbanken bij wie ze in beroep kunnen gaan - dan zijn de Israelische pogingen om Palestijnen met respect te behandelen, ondanks de honderden pogingen tot zelfmoordaanslagen die elk jaar weer vanuit de Westbank en Gaza worden ondernomen, dan zijn die pogingen voorbeeldig.
Hoor ik daar iemand heel hard lachen bij de gedachte dat een krant zo'n commentaar zou afdrukken? Zou dit niet in de NRC hebben kunnen staan? In de Volkskrant? Telegraaf dan? Reformatorisch Dagblad? Het gelach gaat ongetwijfeld door, maar het bovenstaande stond dinsdag in de Canadese National Post. Waarom niet hier?