zaterdag 26 december 2009

Selectieve verontwaardiging over Israelische acties

Over de donderdag vermoorde kolonist meldden de Nederlandse media vrijwel niets; nu er 3 terroristen zijn doodgeschoten tijdens een arrestatie voor die moord, huilen de koppen: 'Israel doodt 6 Palestijnen' - 1 spreekt zelfs van 'tenminste' 6. Dat zou allemaal in de 'bezette gebieden' zijn gebeurd. In werkelijkheid gaat het om 1 poging tot infiltratie bij de grens met (niet door Israel bezet) Gaza (lees dat hier) plus bovengenoemde actie in Nablus (Westbank) om drie daders van de aanslag van donderdag te arresteren. Veel media (Wereldomroep, Omroep Brabant, Telegraaf, daar stopten wij met tellen) noemen die aanslag niet eens; zij gebruikten een berichtje van het ANP, dat 'Palestijnse medici en ooggetuigen' citeert en waar blijkbaar iets aan ontbrak. De NOS meldt terloops: "De groep vermoordde donderdag een Israëliër." en laat daar de uitsmijter op volgen: "Morgen een jaar geleden begon Israël de oorlog in de Gazastrook. De gesprekken over vrede zijn daarna niet hervat." Ook dit is ronduit misleidend; later meer hierover. Tijd voor 'wederhoor' over de actie in Nablus:

Zo ging het volgens de IDF. Zaterdagmorgen omsingelden Israelische soldaten in Nablus de huizen van drie leden van de Al Aqsa Martelaren Brigade, die de aanslag van donderdag had opgeeist. Volgens de IDF was deze gepleegd door Tamzinleden Raghsan Abu Sharah (40), broer van het vroegere Tamzimhoofd in Nablus en zelf in 1990 in Israel veroordeeld voor verschillende aanslagen. Nummer 2 was Anan Sabah (36); de derde Raed a-Sarkaji (40), recent vrijgelaten uit een Israelische gevangenis waar hij 7 jaar uitzat voor de moord op een Israelische vrachtwagenchauffeur. Hij was vrijgelaten in ruil voor een belofte van Fatah (de partij van PA-president Abbas waarvan de Tamzin/Al Aqsa Martelaren de gewapende arm zijn) om de wapens neer te leggen en werd inmiddels voor nieuwe aanslagen gezocht.
De soldaten riepen de mannen toe naar buiten te komen en openden het vuur toen zij dit niet deden. Op het lichaam van Salah werden een geweer en twee pistolen gevonden en in het huis een voorraad wapens. Ballistische tests wijzen uit dat tenminste een daarvan is gebruikt voor het doodschieten van Meir Chai.