woensdag 23 december 2009

Palestijnse christenen willen bescherming tegen de buren

Gisteren nog citeerden we de Christenen voor Israel, die zeiden dat christenen die Israel willen erkennen hun mond niet open durven doen op de Westbank. Hun situatie blijkt nog erger dan wij toen dachten. Het Katholiek Nieuwsblad doet een boekje open over christenen in Bethlehem: "Waarom de Palestijnse christenen in Jezus' geboorteplaats hopen dat Israel snel de macht overneemt" Dat is hier te lezen, met dank aan de CIDI-site. Voor het geval het nog niet duidelijk genoeg was, heren van de linkse anti-Israelkerk: diezelfde site citeert een communiqué van de Israelische regering waarin staat dat het Israelische leger, de politie en de grenspolitie samenwerken met de gemeente Bethlehem en de veiligheidstroepen van de PA om te zorgen dat die Palestijnse christenen daar veilig kerstfeest kunnen vieren. Aan de PA hebben ze niet zoveel, zo te zien.

Citaatje uit het KN-stuk.
Khaled Abu Toameh levert keiharde kritiek op de Palestijnse kerkelijke leiders van alle denominaties. (..) Zij stellen altijd dat Israel en de bezetting de oorzaak zijn van de christelijke exodus uit Palestina. Ze weigeren toe te geven dat de christenen doelbewust door moslimbendes worden aangevallen en beroofd. "Door dit kerkelijk zwijgen beschermen zij hun kudde niet en geven ze bovendien de extremisten een vrijbrief." En het is deze toenemende intolerantie die de christenen verjaagt. (..) Sair Qumsieh noemt de situatie in Bethlehem zeer gevaarlijk. Qumsieh vertelt dat hij "de afgelopen jaren talloze doodsbedreigingen heeft ontvangen. Ook was mijn huis reeds doelwit van brandbommen." (..)Traditiegetrouw zal president Abbas in Bethlehem de nachtmis bijwonen, beelden die wereldwijd zullen worden uitgezonden. De waarheid is echter dat de overdracht van Bethlehem aan de PA rampzalig is gebleken.
Zo te horen kunnen we die christenen beter een veilig kerstfeest wensen dan een vrolijk - met hulp van het grote boze Israel.

Update: Ook de New York Post rapporteert nu een grote christelijke uittocht uit Bethlehem: moslims zouden onder meer bezwaar maken tegen het bezit van land door andere geloven en het land van christenen gewoon afpakken. Lees dat hier. En de Wall Street Journal: hier.