maandag 14 december 2009

Obama's populariteit en de opiniepeilers

Als je opiniepeilingen moet geloven, springt Obama's populariteit onder Joodse kiezers en Israeli's dramatisch op en neer. Maar moet je die geloven?
Afgelopen zomer concludeerde een peiling dat maar 4% van de Israeli's Obama pro-Israel vonden, terwijl 51% hem pro-Palestijns noemde. Naar verluidt was Obama daar niet blij mee. Vorige donderdag beoordeelde in een nieuwe peiling ineens 40% Obama positief, tegen 39% negatief. Volgens het pro-settlerblog Muqata zit het grote verschil 'm in de opiniepeilers. Opiniepeiler Jim Gerstein, die werkte in opdracht van de New America Foundation, is een van de oprichters van het linkse, pro-Obama JStreet en bestuurslid van de Amerikaanse Vrienden van Vrede Nu, laat daar ene 'Joe Settler' zien. Misschien stelde Gerstein zijn vragen anders, suggereert de 'Settler'.

Vanwaar al dat gepeil in Israel en de VS door Amerikaanse peilers? In november 2008 won Obama zo'n 77% van de Joodse stem. Met hun opiniepeilingen willen verschillende Amerikaans-Joodse organisaties Obama laten weten dat zijn Israelpolitiek wel of geen steun krijgt (afhankelijk van hun eigen politieke overtuiging) van de Joodse kiezer. Er wordt heel wat afgepeild, en de uitkomsten verschillen dramatisch.

In de zojuist gepubliceerde Amerikaanse Quinnipiac-peiling  is nu 52% van de Amerikaans-Joodse kiezers positief over Obama: eind juli was dat 66% in diezelfde poll, eind september ineens nog maar 46%. Weer zo'n jojo. Enig doorvragen liet zien dat het hier zat in de steekproef van Quinnipiac: slechts 71 van de ondervraagde 2,313 kiezers waren Joods, de mogelijke afwijking naar boven en beneden was liefst 11.6 procent, meldt JTA.

Kortom: wie kan je nog geloven met die peilingen? Het Amerikaans-Joodse nieuwsbureau gaat voor de Gallup poll uit september, met eeen prettige 64% die positief denkt over Obama (Gallup ondervroeg 379 Joodse kiezers). Republikeinen daarentegen voelen meer voor de Quinnipiac-uitslag...

De enige echt betrouwbare peiling waren natuurlijk de verkiezingen, maar sindsdien heeft Obama het nodige gedaan en nagelaten mbt het Midden-Oosten. Welk van de bovenstaande uitslagen je ook kiest, het percentage Joodse stemmen is hoe dan ook gezakt.