donderdag 10 december 2009

Geen groene Chanoeka

Zaterdag begint Chanoeka, en ook Israeli's zijn dol op 'groen'. Twee jaar geleden startte een groep Israelische milieubeschermers via het milieuforum van Yediot een campagne voor een Groen Chanoeka en dat steekt nu jaarlijks de kop op. De groenliefhebbers hadden uitgerekend dat 1 kaarsje bij het opbranden 15 gram kooldioxide produceert. Elke Chanoeka brand je 44 kaarsjes; de Israelische groenen vermenigvuldigden dat met 1 miljoen huishoudens in Israel en dat tikt aan. Daarom voerden ze campagne om elk Joods huishouden - gelijk maar over de hele wereld - 1 kaarsje minder te laten branden. (Dat kon dan de sjammes zijn, die toch alleen maar dient om de ritueel vereiste kaarsjes aan te steken, betoogden ze.)

Onbegrip en kritiek alom. De persdienst UPI kon de rekensom niet doorgronden en berichtte ongecorrigeerd over 'naar schatting 44 miljoen huishoudens in Israel'. In de VS, waar dit soort dingen de kranten haalt, betoogde een rabbijn dat 'het milieu niet beinvloed wordt door hoeveel kaarsjes 13 miljoen Joden op de hele wereld aansteken, vooral niet omdat een groot deel helemaal geen kaarsjes aansteekt. Ik zou weleens willen weten hoe ver je moet rijden om met je auto evenveel kooldioxide te produceren als 1 kaarsje'.

Dit jaar wordt de Groene Chanoeka weer uit de kast gehaald door inhabitat.com: de ontwerper Roni Kabessa heeft het debat voor eens en voor al beslist met zijn LED Moederbord Menora, schrijft Inhabitat. Kabessa is een Israelische ontwerper die nu in de binnenlanden van de VS woont. Zijn chanoekia is gemaakt van een gerecycled moederbord en uitgerust met 9 LED-lichtjes, die afzonderlijk te bedienen zijn via een paneel achterop. Het ding werkt op een 9 volt batterij. Zo hoef je helemaal geen kaarsjes meer te branden, legt Inhabitat juichend uit.