dinsdag 22 december 2009

Fel verzet van Nederlandse christenen tegen 'Kairos'-document

De eenzijdige inhoud van het 'Kairos'-document, dat onder meer oproept tot een Israel-boycot, hoeft niemand te verbazen: ICCO, Pax Christ/IKV, Vrienden van Sabeel, Keerpunt en Kerk in Actie staan er helemaal achter. De voorzitter van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) heeft alvast zijn steun betuigd, maar uit de orthodoxe vleugel van zijn club komt fel verzet. "Het document staat op de noemer van gerechtigheid, maar wel van een zeer bepaalde gerechtigheid", schrijven 12 prominente PKN-leden die hopen dat "de kerken in Nederland zich van dit tendentieuze geschrift zullen distantiëren":
Aanvaarding van dit document zou neerkomen op een gevaarlijke verschuiving ten opzichte van de solidariteit of onopgeefbare verbondenheid met Israël die de Protestantse Kerk betuigt. Het uur der waarheid slaat dan om in het uur der misleiding.
De reacties uit Joodse hoek worden wel ongeveer samengevat door de kop boven een stuk van  rabbijn Raph Evers in het Nederlands Dagblad: Kairos-document is een slag in het gezicht van het Joodse volk. De koepelorganisatie Centraal Joods Overleg is verbaasd dat Nederlandse christenen het onacceptabele document in ontvangst willen nemen:
Het CJO begrijpt dat christelijke Palestijnen aandacht vragen voor hun benarde situatie, maar vindt dat de inhoud van dit document een volstrekt verkeerd beeld geeft, waardoor Israel op een onacceptabele negatieve wijze wordt neergezet. Met als alibi geloof, hoop en liefde uit te stralen, is het een pure uiting van politieke propaganda, die tot doel heeft de kerken en de internationale gemeenschap op te roepen tot een economische boycot tegen Israel. Het CJO hoopt en verwacht, dat de christelijke kerken in Nederland (..) duidelijk afstand zullen nemen van de geformuleerde uitspraken en de bepleite boycot tegen Israel.
Aan de Christenen voor Israël (CvI) zal het in elk geval niet liggen. CvI-voorzitter Ds. Henk Poot noemt het document "propaganda en misleiding" en zegt:
Dit document wordt in het geheel niet gedragen door alle Palestijnse christenen, maar door theologen die aan de leiband lopen van Hamas en de Palestijnse Autoriteit.
Volgens CvI handelen zij uit "angst voor verdere agressie" van de Hamas en willen ze "laten zien hoe loyaal ze wel niet zijn aan de politieke ideeën en doelen" van deze terreurorganisatie. CvI heeft ervaring met Palestijnse christenen die Israël wel als staat erkennen. Die kunnen hun mond niet opendoen:
"Wat zouden wij hen graag willen laten spreken voor het front van de kerk en de Nederlandse samenleving. Maar helaas, het is duidelijk welk lot hen wacht als zij zouden terugkeren. Wij hebben hen gekend die vermoord zijn, achter een auto door de straten van Bethlehem gesleurd en we voelen ons er nog steeds schuldig over dat we hen zo zichtbaar maakten.
Voor een economische boycot hoef je niet bij CvI te zijn. Voor het tegenovergestelde kan je terecht bij hun Israel Producten Centrum :

CvI-voorzitter Poot:
Waar hebben we dat meer gelezen: 'Koop niet bij Joden!'?
Update: de protesten zijn niet voor niets geweest. De Protestantse Kerk in Nederland kiest ,,niet voor de weg van oproep tot boycot van Israël”. Dat heeft scriba dr. Arjan Plaisier gezegd bij het in ontvangst nemen van het zogenoemde Kairos-document.