dinsdag 8 december 2009

EU: Maak Jeruzalem gedeelde hoofdstad

De conceptverklaring over het Midden-Oosten, waarin de EU-ministers van Buitenlandse Zaken Oost Jeruzalem zouden erkennen als hoofdstad van een Palestijnse staat, is dinsdag niet met die bewoordingen aangenomen. In plaats daarvan kwam er een compromis: de verklaring roept op een manier te vinden om Jeruzalem in de toekomst 'hoofdstad van twee staten te laten zijn'. Een verbetering in vergelijking met het concept, maar, zo reageerde het Israelische ministerie van Buitenlandse Zaken:
Het vredesproces in het Midden Oosten is geen Ikea-meubeltje. Je hebt er meer voor nodig dan een schroef en een hamer, er is een werkelijk begrip voor nodig van de beperkingen en de gevoeligheden aan beide kanten, en daarin heeft Zweden jammerlijk gefaald.
Gelukkig zijn er onder de EU-leden ook "verantwoordelijke en gematigde landen die geen steun gaven aan het Zweedse concept, dat eruitzag alsof het zo uit een Fatahdocument was gehaald",  vond het ministerie verder. Onder die gematigde landen was ook Nederland.
Het compromis dat er nu uit is gekomen, noemde Minister Verhagen 'een goede tekst'. Hij wees erop dat de EU-landen 'een duidelijke eenheid' vertonen met hun standpunt over Jeruzalem meldde Elsevier. De verklaring noemt Israëls gedeeltelijke bouwstop van nederzettingen een 'onvoldoende, maar positieve stap', meldt Elsevier verder:
'Maar het is ook niet goed dat de Palestijnen dit direct van tafel vegen,' zei Verhagen.
Het nu bereikte compromis "verdient bepaald geen schoonheidsprijs", schreef CIDI-directeur Ronny Naftaniel in een reactie:
In hun verklaring wordt enerzijds gesproken over Jeruzalem “als hoofdstad van twee staten”.  Anderzijds stelt de EU “geen veranderingen in de grenzen van voor 1967 inclusief van Jeruzalem”, accepteert. Met dit compromis bereiken de Europese ministers niet wat de bedoeling was. Abbas zal de verklaring als ‘ontoereikend’ van de hand wijzen en Israel wordt onnodig gebruuskeerd.  En Europa? Dat heeft opnieuw laten zien machteloos en verdeeld te zijn.