zondag 6 december 2009

Economische vrede: journalist start academisch ziekenhuis op de Westbank

De 32-jarige journalist Rafi Frankel gaat leiding geven aan de opzet van een academisch ziekenhuis op de Westbank. Zo'n opleidingsziekenhuis is er niet, en de meest getalenteerde Palestijnse studenten blijven na hun opleiding in het buitenland hangen.
Frankel, Amerikaans van origine, lijkt nogal geluk te hebben door steeds 'de juiste man op de juiste plaats' te zijn. In 2005 was de freelance journalist toevallig in Thailand toen de tsunami toesloeg, een jaar later woonde hij in Israel tijdens de verkiezingen in Gaza en versloeg hij de overwinning van Hamas en het geweld waarmee Hamas zich in Gaza ontdeed van de rivaliserende Fatah. Nu werkte hij in Washington aan een doctoraalscriptie internationale betrekkingen toen een van zijn profs, een vooraanstaande Israelische wetenschapper en diplomaat, werd gevraagd de levensvatbaarheid te onderzoeken van een opleidingsziekenhuis op de Westbank en te adviseren over de opzet daarvan. Hij schoof Frankel naar voren als coordinator.

Frankel weet niets van ziekenhuizen, maar hij heeft drie jaar in Israel gewoond, spreekt Ivriet en heeft veel contacten, ook met Palestijnen. Hij werkte in Israel voor de Jerusalem Post.

Frankel is een voorstander van de 'Economische vredespolitiek' van Netanyahu. Het opzetten van een academisch ziekenhuis past prima in dat kader en volgens Frankel heeft het kans van slagen door de verbeterde veiligheid en de toegenomen bewegings vrijheid op de Westbank en de daaruit voortkomende grote economische groei.
Lees hier een interview met Frankel.