donderdag 31 december 2009

2009 was voor Israel een relatief rustig jaar

De Israëlische veiligheidsdienst schrijft in haar rapport over 2009 dat het een relatief rustig jaar is geweest, hoewel er nog steeds 15 mensen door terroristen zijn vermoord. In 2008 waren dat er nog 38.
Het aantal aanvallen is dus drastisch afgenomen. In Gaza door Cast Lead. Wel is het aantal pogingen aanslagen te plegen bij de Gazaans-Israëlische grens toegenomen ook is het aantal infiltratie pogingen via de Sinaï toegenomen. Een andere reden tot zorg is verder toenemende extremisme binnen de Gazastrook. De Global Jihad heeft aan kracht gewonnen en Hamas heeft zich afgelopen jaar verder bewapend en is klaar voor een volgende ronde gevechten met Israël waarbij het wederom niet zal schromen de eigen burgerbevolking als menselijk schild te gebruiken.


In de West-Bank is de afname toe te schrijven aan een werkende barrière in combinatie met veiligheidsoperaties van zowel Israëlische dan wel Palestijnse kant. Ook de oplevende economie heeft bijgedragen aan verminderd terrorisme in de West-Bank. Nu is het zeker niet zo dat de West-Bank compleet vrij was van aanvallen. 633 werden er geteld. De meeste met molotov cocktails, maar toch een neergaande lijn in vergelijking met 893 aanvalen in 2008 en 947 aanvallen in 2007.

Wat de Israëlische veiligheidsdienst bijzonder opviel is de constante poging van Hezbollah wraak te zoeken nadat commandant Imad Mughniyeh het tijdelijke voor het eeuwige had ingewisseld. Hezbollah heeft haar pogingen informatie te verkrijgen over "zachte"doelen opgevoerd waarbij onder andere het internet wordt gebruikt deze informatie te vergaren.