zondag 29 november 2009

Tegenprotest tegen Harediem

Motse sjabbes hebben ongeveer 2000 inwoners van Jeruzalem een demonstratie gehouden tegen de aanhoudende ongeregeldheden van een kleine groep Harediem (ultra-orthodoxe Joden) die eigenlijk overal tegen zijn behalve tegen zichzelf.
Deze profiteurs van de Israelische staat nemen veel maar geven weinig terug. Over het algemeen gaat het hier om anti-zionisten die de staat Israel niet erkennen maar wel gebruik maken van al haar faciliteiten. De tegendemonstranten zijn ondermeer niet tevreden over het feit dat de Harediem met zachte hand worden aangepakt, stenen en andere voorwerpen kunnen gooien, en de politie kunnen uitmaken voor nazi's en antisemieten. De seculiere bevolking is het gedrag van deze ayatollahs meer dan zat en dat hebben ze dan ook fijntjes laten weten. Enig succes hebben hun acties wel.

De negatieve nasleep van de rellende sjtreimels is reeds zichtbaar. Een rechter in Nazareth gaf geen gevangenisstraf aan stenengooiende arabische jongeren aangezien dat discriminerend zou werken daar de Harediem die stenen gooien naar de politie ook de gevangenis niet ingaan.

Intussen hebben mensen die zich verzetten tegen de dictatuur van deze harediem, en die zich hebben verenigd onder de noemer "Yerushalmim" ('Jeruzalemmers'), ook een paar kleine succesjes behaald. Dit meldt het populaire dagblad Yediot Ahronot. Zo zijn de borden die ook op het bovenste plein bij de muur een complete scheiding van mannen en vrouwen eisen weggehaald. De rabbijn van de Westelijke muur, Rabbi Shmuel Rabinovitz, zei tegen Yediot dat het bord 'per ongeluk' was blijven staan. Ook zijn de Israelische vlaggen die jaren geleden 'wegens werkzaamheden' waren verwijderd bij de Westelijke muur teruggeplaatst. Volgens het bericht in Yediot was het verwijderen van deze vlaggen ook het werk van antizionistische haredim, die het plein wilden 'vrijmaken van zionistische symbolen'.