donderdag 19 november 2009

Oxfam: Wake-up call voor Koenders in NIW

Wat doet Koenders aan de wanbesteding van Oxfam ontwikkelingsgelden aan de anti-Israellobby? Het speurwerk naar de financiering van Arafatsjaaltjes door Oxfam (De Dagelijkse Standaard) blijft niet onopgemerkt. NIW- interim hoofdredacteur Esther Voet haalt vast haar Oxfam-kalender van de WC. Nu Koenders nog:

"Hallo Koenders, wakker worden!

door Esther Voet

Afgelopen woensdag presenteerde minister Koenders voor Ontwikkelingssamenwerking zijn begroting. Ook dit jaar kan een aantal Nederlandse ngo’s (niet-gouvernementele organisaties, lees: ontwikkelingsorganisaties) ondanks de crisis op de niet-aflatende financiële steun van de regering rekenen.

Ik ben persoonlijk een groot voorstander van ontwikkelingssamenwerking; ik zie het als een onderdeel van Tikkoen Olam en als je, zoals ik, hebt gezien hoe voor relatief kleine bedragen kinderen in Ethiopië naar school kunnen, kinderen in Tsjernobyl op schildklierkanker worden gecheckt, kinderen in Malawi tenminste niet met een hongerige buik in de klas hoeven te zitten en in India na de rampzalige aardbeving in Gujarat weer een dak boven hun hoofd krijgen, dan ben je trots en blij dat Nederland in dat opzicht vooroploopt. Hoewel het hier en daar ook mis kan lopen, bijvoorbeeld wanneer het een organisatie in de een of andere bananenrepubliek door corruptie of onderlinge stammenoorlogen onmogelijk wordt gemaakt om te werken. Dat hoort erbij.

Maar goed, wat mij betreft: ontwikkelingsamenwerking? – ‘hulp’ mag je tegenwoordig niet meer zeggen, dat staat neokolonialistisch – Ja!

Des te schokkender was de lijst die deze week op onze redactie binnenkwam, met dubieuze uitgaven van Oxfam Novib, een door onze staat zwaar gesubsidieerde organisatie. Oxfam Novib heeft de afgelopen jaren maar liefst een kwart miljoen uitgegeven aan allerlei niet levensreddende of opbouwende, maar politieke, anti-Israëlische activiteiten. Om maar een paar initiatieven te noemen: aan het Nederlands Palestina Komitee, aan Gretta’s Stop de Bezetting en aan het nipi. Gelooft u het niet? Kijk dan zelf op www.dagelijksestandaard. nl. De toon op die site kan niet helemaal objectief genoemd worden, maar het researchwerk is grondig verricht. Conclusie: de Nederlandse Staat subsidieert via Oxfam Novib dit soort clubs.

Hallo Koenders, wakker worden! Uw centen – eigenlijk de onze – die zouden moeten worden uitgegeven aan vaccins, educatie, armoedebestrijding en sanitaire basisvoorzieningen zoals een simpele wc, gaan op aan anti-Israël flyers! En dat terwijl Oxfam Novib doodleuk het cbf-Keur draagt.

De afgelopen jaren ging het in totaal om een kwart miljoen – een conservatieve schatting. Weet u hoeveel inentingen dat zijn? Weet u hoeveel vrouwen daarmee veilig kunnen bevallen? Weet u hoeveel hectares regenwoud je daarmee kunt redden, of hoeveel kinderen je daarmee uit de oorlog kan halen?

Oxfam reageert desgevraagd met: ‘Oxfam Novib ondersteunt geen anti-Israël lobby, laat dat duidelijk zijn. De missie van Oxfam Novib is: een rechtvaardige wereld zonder armoede. (...) Wij steunen zowel organisaties in de Palestijnse gebieden als in Israël als in Nederland die zich inzetten voor een oplossing van het conflict op basis van internationaal recht.’

Een reactie die mij zeer nieuwsgierig maakt naar de inhoud van die ‘projecten in Israël’. Zou Oxfam Novib zich ook iets aantrekken van die twintig procent van de Israëli’s die onder de armoedegrens leeft? Ik heb een vermoeden van niet; ik vind over zo’n project in ieder geval niets terug op de Oxfam-site. Daarop staat wél het laatste nieuws over 18 miljoen foute chocoladeletters...

Fout? Fout? Wie is hier fout? Waar is het excuus voor een tonneninvestering in politieke actiecomités in plaats van aan de echte hulpbehoevenden van deze wereld?
Kijk, als je als particulier je zuurverdiende centen aan Oxfam wilt overmaken om personen als Gretta te steunen, moet je dat zelf weten. Maar dat de Nederlandse staat hier indirect onze belastingcenten instopt, is wat anders. Ik kies voor komend jaar in ieder geval een andere kalender voor op mijn toilet dan die van Oxfam Novib. Minister Koenders, is het voor u ook geen tijd om te kiezen?"
Bron: NIW 8 18-11-2009