zondag 29 november 2009

Operatie Red Abbas: 92 terroristen krijgen gratie en meer

Israel wil voorkomen dat de populariteit van Hamas omhoog schiet en die van PA-president Mahmoud Abbas nog verder instort als er straks grote aantallen (misschien wel 1000) Hamas-gevangenen worden vrijgelaten in ruil voor Gilad Shalit. Als tegenwicht kregen 92 leden van de Al Aqsa Martelaren Brigade, de terroristische vleugel van Fatah, donderdag 'gratie'. Deze leden van Abbas' Fatahbeweging krijgen volledige bewegingsvrijheid in de door de PA gecontroleerde delen van de Westelijke Jordaanoever.

De Palestijnse verkiezingen zijn weliswaar door de PA tot nader order uitgesteld, maar ooit moet Abbas ze toch houden. Zijn populariteit daalt enorm en Abbas' eigen Fatah praat al over een nieuwe intifada als 'populaire beweging'. Bij de laatste rellen in Jeruzalem eind vorige maand waren belangrijke adviseurs van Abbas betrokken.

Vandaar de verrijkende gebaren naar Abbas. Vorige week woensdag werden er opnieuw vijftig roadblocks opgeheven, onder meer langs de belangrijke verbindingsweg van Jenin naar Tulkarm.

Barak is intussen hard op zoek naar inspecteurs die moeten zorgen dat de bevriezing van nederzettingen wordt gehandhaafd. Er zijn fondsen vrijgemaakt om politie en inspecteurs te kunnen inzetten.

Om de paar dagen zal een bedrijf luchtfoto's van de Westelijke Jordaanoever leveren, waarop de inspecteurs illegale Joodse nederzettingen moeten opsporen o ze vervolgens te laten afbreken.
Naar verwacht zullen extreme groepen settlers en Palestijnen de bevriezing trachten te saboteren.